Banca Nationala pregateste un act normativ prin care sa impuna restrictii la acordarea creditelor societatilor nebancare. In prezent, aceste companii nu se supun normelor BNR in privinta creditarii.

Dupa ce bancherii s-au plans in nenumarate randuri ca noile norme de creditare dezavantajeaza doar bancile, Banca Centrala pregateste acum un set de restrictii pentru firmele de leasing si institutiile de credit nebancare.

Razvan Voican, analist economic ''Ultimele date statistice privind cresterea importurilor pana la 3 miliarde de euro dau un motiv in plus BNR sa incerce sa faca tot ceea ce poate pentru a strange consmul si cum nzona societatilor de credit de consum nu era pana acum reglementata e un pas firesc. ''

Finantistii spun ca un asemenea set de masuri ar putea avea efecte in termen de cateva luni.

Probabil ca o atenuare a cresterii creditului de consum se va vedea in tomana.

Bancile vor acorda mult mai greu imprumuturi romanilor dupa ce vor intra in vigoare noile norme de creditare. Potrivit acestora, plafonul maxim de indatorare al unei persoane nu poate fi mai mare de 40 la suta din venitul net. Cat priveste creditele imobiliare, rata pentru acestea nu poate depasi 35 la suta din venitul net.