Ministrul Finantelor Publice a intrat deliberat intr-o disputa cu seful sau de partid si de guvern, din cauza subventiilor indirecte acordate la Tractorul Brasov.

Guvernul a decis, in sedinta de ieri, sa acorde 10 milioane de lei noi (100 de miliarde de lei vechi) producatorilor agricoli care vor sa-si cumpere tractoare din productia interna, potrivit unui comunicat al Executivului. Chiar daca premierul Tariceanu a spus ca acesta nu este un sprijin pentru uzina Tractorul, masura este de fapt o subventionare a tractoarelor produse la uzina brasoveana.

Decizia Executivului nu intra in concordanta cu cea a ministrului Finantelor care afirmase, tot ieri, ca nu este de acord cu subventionarea indirecta a uzinei Tractorul prin ajutoarele date fermierilor la cumpararea de tractoare, dupa ce a blamat aceste initiative.

Declaratia ministrului a venit dupa ce, cu doar o zi inainte, Tariceanu le spusese salariatilor de la Tractorul ca uzina va fi sprijinita si ca se vor acorda subventii pina la privatizarea uzinei. Prin decizia de ieri, Guvernul a trecut peste Ministerul de Finante, adica institutia care decide cum se impart banii bugetului.

Popescu se tine insa tare: „Nu semnez asa ceva“ ne-a spus ministrul, dupa ce Executivul a luat decizia. Popescu a recunoscut ca, fara semnatura lui, actul nu poate intra in vigoare, si cind a fost intrebat care crede ca vor fi consecintele pozitiei sale a raspuns sec: „nu stiu!“. Si, tot la fel de sec, ministrul Finantelor a spus ca nu demisioneaza.