Rasturnare de... rezolutie in cazul copilului Vlad Mihail Tudor. Parchetul de pe langa Tribunalul Tulcea a dispus infirmarea rezolutiei de NUP si inceperea urmaririi penale fata de autor necunoscut.

Astfel, eforturile parintilor si ale Jurnalului National, care au adus argumente pentru redeschiderea anchetei, dau o speranta ca vinovatii de moartea lui Vladut vor fi descoperiti.

Cazul copilului Vlad Mihail Tudor, disparut la varsta de 5 ani, este deja unul foarte cunoscut. Toata tara a stat cu sufletul la gura in perioada 17-23 octombrie 2004.

CONTROVERSE. Micutul Vladut, disparut la 17 octombrie, la Tulcea, langa Manastirea Cocos, a fost gasit intre viata si moarte intr-o rapa din padure la circa. 3 km de locul in care a fost vazut ultima oara de catre cei care-l insoteau. Momentul decesului este controversat, medicina legala spunand ca Vlad era decedat in momentul gasirii, iar cei care l-au gasit sustinand cu convingere ca era viu.

Dar acesta nu a fost singurul aspect controversat in aceasta tragedie. O alta diferenta de opinii intre familie si autoritati a fost si in privinta modului in care copilul a ajuns in rapa si chiar motivele care au cauzat moartea acestuia. Parintii si cei care au colaborat in ancheta proprie sustin varianta rapirii copilului si lipsirea acestuia de apa si de hrana.

In schimb, autoritatile au considerat inca de la 25 octombrie ca Vlad Tudor s-a ratacit in padure si a decedat in urma hipotermiei generalizate.

Ideea Serviciului Judiciar a Politiei Tulcea s-a concretizat in rezolutia data de Procuratura la data de 8 iunie 2005: decesul copilului nu s-a datorat unei grave fapte penale, ci s-a confirmat "neinceperea urmaririi penale" in acest caz.

PLANGERE. In urma primirii acestei rezolutii, familia, prin avocatul Teodor Nita, a facut plangere la Parchetul Tulcea impotriva solutiei de NUP.

Plangerea a fost argumentata cu toate inadvertentele de ordin legal, psiho-social si logic ce tineau de desfasurarea anchetei in perioada 17 octombrie 2004-8 iunie 2005. Ulterior depunerii plangerii, familia Tudor, impreuna cu avocatul Teodor Nita au organizat o conferinta de presa prin care au fost aduse la cunostinta argumentele care au stat la baza acestei plangerii.

Alaltaieri – 28 iulie – familia Tudor a primit o noua rezolutie in dosarul copilului lor, care infirma rezolutia de NUP data la 8 iunie. Prin prezenta se dispune "inceperea urmaririi penale fata de A.N. (autor necunoscut – n.r.) cu referire la infractiunea prevazuta de art. 189, alin. 2 si 6" (lipsirea de libertate urmata de moartea victimei – n.r.).

Cu alte cuvinte, se recunoaste faptul ca Vladut a fost rapit.

In noua rezolutie primita se face referire la argumentele ce au stat la baza reconsiderarii acesteia. "...In cauza nu s-a efectuat o serioasa ancheta, iar autoritatile publice nu s-au implicat corespunzator, cercetarea initiala nu a fost indreptata deloc catre Manastirea Cocos...

In plangere s-au mai adus si alte argumente ce tin de logica si de comportamentul tipic oamenilor maturi si copiilor in situatii similare, dar mai ales de trasaturile copilului, toate contribuind la intarirea acuzelor de netemeinicie la adresa rezolutiei din 8 iunie", spune prim-procurorul adjunct Paul Vizireanu.

CE SPUNE TATAL. Intrebat ce parere are despre aceasta ultima rezolutie, tatal copilului a afirmat: "in mod sigur, presa a avut un rol determinant in schimbarea atitudinii autoritatilor tulcene fata de caz. Speram ca de aceasta data isi vor face treaba.

" Aceeasi intrebare i-a fost adresata si avocatului familiei Tudor, care a declarat: "Cat de cat s-a miscat ceva in inertia procurorilor din Tulcea, dar imi exprim rezerva cu privire la cercetarile pe care le vor face in continuare. Oricum, e un mare pas inainte". Dosarul va fi preluat spre studiu si urmarire de procurorul Popovici de la Parchetul de pe langa Tribunalul Tulcea.

TRAGEDIA

In urma cu noua luni, langa Manastirea Cocos din judetul Tulcea, s-a intamplat o tragedie care a tinut tara fara respiratie. Vlad Tudor, care era insotit de mama lui, s-a indepartat de aceasta suficient de mult, incat sa iasa din raza de contact vizual. Cand a observat acest lucru, Paula Tudor si fratele ei l-au strigat si au inceput sa-l caute.

L-au cautat timp de sase zile impreuna cu Politie, prieteni, firme de paza si alti voluntari pe care i-a miscat aceasta poveste.

Dupa sase zile, copilul a fost gasit intr-o rapa din Padurea Niculitel, la aproximativ 3 km de locul in care a fost vazut ultima data. Primele informatii au fost ca Vlad traieste si a fost transportat de urgenta la spital. Bucuria s-a transformat brusc intr-un cosmar. Copilul murise.