Incompetenta unui judecator a dus la salvarea celor care au chinuit o tanara sora de la Manastirea "Sfanta Treime" din localitatea vasluiana Tanacu, care in cele din urma si-a dat duhul. Magistratul, platit cu bani publici, a facut ca in acest moment cei cinci care au ucis o fata de doar 23 de ani sa se plimbe liberi.

Incompetenta unui judecator care si-a facut meseria in dorul lelii i-a scos de la beci pe cei ce au legat, infometat si insetat o tanara sora, pe care au incercat sa o "salveze".

Exorcistul Petru Corogeanu si locotenentele sale, foste maicute, s-au aflat dupa gratii timp de peste o luna, dupa ce au fost arestati de magistratii Tribunalului Vaslui. Timp de peste o luna cei cinci, prin avocatii lor, au incercat sa faca totul pentru a iesi din nou la lumina. Probele existente in acest dosar i-au tinut insa alaturi de alti infractori.

Pana in urma cu doua zile, atunci cand magistratii de la Curtea de Apel Bucuresti au hotarat ca cei cinci sa fie eliberati.

Viciu de procedura

Tribunalul Bucuresti decisese, in data de 15 iulie, prelungirea cu 30 de zile a mandatelor de arestare emise pe numele lui Corogeanu si a complicelor sale. Hotararea a fost insa atacata cu recurs de avocatii fostilor monahi.

Curtea de Apel Bucuresti a judecat marti recursul formulat de aparatorii celor cinci, hotarand miercuri seara eliberarea acestora imediata, din cauza ca nu au fost indeplinite anumite formalitati procedurale. Mai exact din cauza unui viciu de procedura.

Probele exista in continuare, oribilele fapte au fost recunoscute chiar de catre Corogeanu, iar in acest caz se intrunesc toate circumstantele pentru ca fostul duhovnic si cele patru foste maicute partase la barbaria de la Manastirea "Sfanta Treime" sa ramana la beci.

Nimic din acestea nu mai conteaza intrucat un viciu de procedura a fost de ajuns ca cei cinci sa fie din nou liberi. Un viciu al unui judecator platit cu bani publici care, dupa ce a decis prelungirea mandatelor de arestare, nu s-a sinchisit sa motiveze aceasta hotarare.

A fost de ajuns pentru ca aparatorii celor care au chinuit o tanara sora, pe care astfel au vrut sa o "salveze", sa speculeze aceasta greseala si sa reuseasca ceea ce in mod normal nu avea cum sa se intample.

Cert este ca un complet format din trei judecatori ai Curtii de Apel a hotarat rejudecarea cererii acuzarii de prelungire a mandatelor. Unul dintre cei trei magistrati s-a pronuntat pentru eliberarea imediata a celor cinci, in timp ce ceilalti doi judecatori nu au facut referire la acest aspect.

Scosi de la beci

Cei cinci calai de la Tanacu au parasit, miercuri seara, arestul Directiei Cercetari Penale din cadrul IGP. Primul care a iesit la lumina a fost Corogeanu. Dupa ce mai bine de o luna a impartit celula cu diversi infractori, fotbalistul ajuns preot nu a dorit sa faca nici o declaratie in fata presei.

Acesta s-a urcat direct in masina, de unde insa a le-a transmis cateva cuvinte jurnalistilor prezenti la fata locului si a facut semnul crucii. "Dumnezeu sa va binecuvanteze!", le-a zis Corogeanu celor pe care in urma cu o luna ii acuza ca sunt niste diavoli si ca se afla in slujba satanei.

Imediat dupa Corogeanu au inceput sa iasa de dupa gratii si locotenentii acestuia. Rand pe rand cele patru foste maicute si-au facut aparitia, indreptandu-se catre masinile care le asteptau. Nici o declaratie nu a fost facuta, doar una dintre femei spunand in soapta ca este nevinovata.

"S-a procedat corect"

Referindu-se la eliberarea celor cinci, avocatul acestora, Antonie Popescu, ne-a declarat ca magistratii Curtii de Apel Bucuresti au procedat corect. "Nici nu a mai purces instanta sa examineze alte motive care tin de fondul problemei pentru ca s-a stabilit faptul ca decizia de prelungire a mandatelor nu a fost motivata.

Practic ea a fost motivata sumar, ceea ce echivaleaza cu nemotivarea deciziei", ne-a declarat avocatul Antonie Popescu. Acesta a mai precizat ca faptele lui Petru Corogeanu pot fi incadrate eventual la ucidere din culpa: "Petru Corogeanu si cele patru maicute pot fi acuzate eventual de ucidere din culpa. Nu se poate spune ca a existat intentia de a o ucide pe Irina Cornici".

Aparatorul celor cinci a mai tinut sa sublinieze si faptul ca ancheta s-a desfasurat de multe ori dupa metode sovietice si sub o presiune uriasa. Antonie Popescu ne-a mai declarat si ca in acest moment cei cinci nu se mai afla sub puterea mandatelor de arestare. "Petru Corogeanu si cele patru maicute se afla in libertate si asa este si normal.

Curtea de Apel a decis rejudecarea cererii de prelungire a mandatelor de arestare. Doar ca aici intervine o alta discutie. Prelungirea mandatelor, Tribunalul a decis-o in 15 iulie. Miercuri Curtea de Apel a hotarat casarea acelei decizii si rejudecarea cererii de prelungire a mandatelor de arestare. Or acestea au expirat in data de 21 iulie.

Ar insemna ca acum procurorii sa ceara din nou arestarea celor cinci", a aratat avocatul exorcistului si a complicelor acestuia. Antonie Popescu a mai spus ca Petru Corogeanu, Nicoleta Arcalianu, Adina Ciopraga, Elena Otelea si Simona Bardanas vor ramane in Bucuresti, pentru a nu exista suspiciuni ca incearca sa se sustraga anchetei.

"Toti vor ramane in Bucuresti, pentru a nu exista suspiciuni in ceea ce priveste continuarea anchetei. Pentru a nu crede cineva ca acestia incearca sa se sustraga cercetarilor. De altfel, Petru Corogeanu a si fost audiat astazi (n.r.

- ieri) la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, desi, cred eu, ca nu era normal ca acest lucru sa se intample atat de repede", ne-a mai declarat aparatorul exorcistului care a omorat o tanara.

La randul ei avocatul Maria Ilisei a precizat ca rejudecarea prelungirii mandatelor de arestare este pur si simplu o chestiune formala. "Curtea de Apel a trimis spre rejudecare prelungirea mandatelor de arestare preventiva a preotului si maicutelor. Este o chestiune pur formala, care intr-adevar trebuie facuta.

Cu toate acestea nu se poate judeca prelungirea mandatelor, adica a ceva ce a incetat, ce nu mai exista", sustine Maria Ilisei.

Nici un regret

In alta ordine de idei, ieri, la Tribunalul Bucuresti a avut loc rejudecarea prelungirii mandatelor de arestare. Pana la inchiderea editiei, magistratii nu luasera nici o decizie, dar din cate se pare Corogeanu si cele patru foste maicute vor ramane in libertate, mai ales ca, potrivit avocatului Maria Ilisei, chiar Parchetul a renuntat la cererea de prelungire a mandatelor de arestare.

Sedinta de ieri de la Tribunalul Bucuresti, desfasurata in Sala de Consiliu, a durat aproximativ 15 minute. La iesire, Corogeanu a precizat ca zilele petrecute in puscarie constituie o adevarata experienta si ca in inchisoare nu a fost supus abuzurilor, intalnind adevarati crestini.

Referindu-se la faptele comise, Corogeanu a precizat ca nu regreta nimic si ca ceea ce a facut este un lucru corect. Fostul fotbalist a inceput sa dea chiar si sfaturi spunand ca in cazuri de exorcizari ar trebui realizata o comisie mixta de preoti si medici, pentru ca astfel sa se impiedice aparitia unor asemenea situatii.

In sprijinul judecatorului

Cine raspunde pentru situatia in care s-a ajuns? In mod normal tras la raspundere ar trebui sa fie acel judecator incapabil care si-a facut meseria in dorul lelii. Un magistrat care ar trebui sa ofere explicatii nu numai superiorilor sai, ci si familiei si prietenilor Irinei Cornici.

ZIUA vine in ajutorul acelui judecator incompetent care i-a eliberat si prezinta inca o data faptele abominabile comise de Corogeanu. Manastirea "Sfanta Treime" a fost scena unei crime greu de inchipuit, care aminteste de Evul Mediu.

Asa-zisul preot duhovinc Petru Corogeanu, ajutat de patru maicute, a sechestrat-o pe maicuta Maricica Irina Cornici, in varsta de 23 de ani, intr-o chilie, legand-o de maini si de picioare cu sfori. Cei cinci au declarat ca au recurs la aceasta metoda pentru a scoate duhul rau din trupul tinerei sore.

In 13 iunie, din cauza manifestarilor violente ale Irinei, acestia au legat-o cu lanturi de o cruce de lemn si i-au pus in gura un calus facut dintr-un prosop. Fata a fost tinuta pe cruce timp de trei zile, fara mancare si intr-un pridvor unde era foarte racoare, ea murind in seara de 15 iunie.

Dupa acest incident, fotbalistul ajuns preot a declarat cu seninatate ca nu se simte deloc vinovat si ca nu a dorit decat sa o salveze pe Irina. "Era bolnava si era bolnava de duhuri rele. Am facut rugaciuni. A fost trei zile, da, legata pentru violenta pe care o facea si daca s-a intamplat sa intre in coma si sa faca infarct...

Din punct de vedere duhovnicesc am facut un lucru corect, foarte corect. I-am facut slujbe trei zile la rand, de dezlegare, molifte, se poate spune si exorcizare. Nu i-am rupt capul, nu i-am rupt nimic, decat la maini si la picioare", a declarat Petru Corogeanu.

Crima parea a fi ceva normal la manastirea "Sfanta Treime", daca tinem cont de faptul ca fostul preot a fost sustinut de majoritatea maicutelor. Una dintre ele, maica Marta, s-a aratat convinsa de faptul ca masurile luate fata de Irina au fost corecte. "Din cauza ca era bolnava la cap a trebuit sa fie tinuta in chilie si pentru asta am mai tinut-o in chilie, dupa care am dus-o in biserica.

Am inceput s-o tratam asa, am zis ca intai cu rugaciuni, cu mila lui Dumnezeu, daca nu se face bine o ducem la doctor si am incercat asa cateva zile si asa a fost voia lui Dumnezeu, ca a decedat", a spus maica Marta.

Scenele de cosmar de la "Sfanta Treime" au continuat si dupa comiterea crimei, vicarul Episcopiei Husilor, politisti si procurori fiind agresati verbal si fizic de maicute, de Corogeanu si de cativa localnici, situatia fiind restabilita doar in urma interventiei unui detasament de jandarmi.

Mai mult, Corogeanu a dat dovada de un tupeu maxim in momentul in care a oficiat slujba de priveghi chiar a victimei sale Irina. Fara nici cea mai mica jena acesta a stat la capul fetei care murise in chinuri groaznice in timpul unui asa-zis ritual de exorcizare.