Agentia Spatiala Americana (NASA) a anuntat, miercuri, ca suspenda urmatoarele zboruri ale navetelor spatiale americane, dupa ce a descoperit ca o bucata de spuma izolanta s-a desprins in timpul lansarii navetei Discovery, marti, incident ce ar fi putut avea efecte dezastruoase.

Potrivit unor imagini din primele cateva minute de la lansarea navetei, prezentate miercuri de NASA, o bucata de spuma izolanta, de dimensiuni apreciabile, s-a desprins de la rezervorul central.

Verificarile facute pe orbita, inainte de andocarea navetei la Statia Spatiala Internationala (ISS) - care s-a produs ieri, la 11,22 GMT (14,22 - ora Romaniei) -, au aratat ca scutul termic nu a suferit fisuri notabile, potrivit directorului de zbor, Paul Hill. Acesta a adaugat ca celelalte doua fragmente, despre care se stia deja ca s-au desprins in timpul lansarii, nu au provocat pagube.

De altfel, verificarile au continuat si ieri: inainte de andocare, naveta a facut o manevra fara precedent, o intoarcere „pe spate”, pentru a permite astronautilor de pe ISS sa-i fotografieze partea ventrala, unde se afla scutul termic, intr-o incercare de a depista eventuale avarii.

„NASA a facut o greseala”

O bucata de spuma izolanta de 750 de grame, provenita de la rezervorul extern al navetei Columbia a fisurat scutul termic al navetei in primele minute ale ascensiunii sale, pe 16 ianuarie 2003, cauzand explozia sa la revenirea in atmosfera, 15 zile mai tarziu.

De atunci, NASA a cheltuit peste un miliard de dolari pentru a face modificari, mai ales la rezervorul extern al navetei, pentru a reduce cat mai mult riscurile ca bucati de spuma izolanta sa se desprinda de acesta in timpul lansarii. Toate aceste modificari nu au fost insa de folos, din moment ce la lansarea lui Discovery s-a produs acelasi incident.

„Pana nu vom rezolva aceasta problema nu vom mai avea lansari”, a declarat, miercuri, Bill Parsons, directorul programului navetei, adaugand apoi vizibil jenat ca NASA „a facut o greseala”. Parsons a aratat ca in cazul lui Discovery, bucata de spuma izolanta desprinsa de la rezervorul central nu pare sa fi atins naveta.

Discovery efectueaza o misiune de 12 zile pe orbita, dintre care opt pe Statia Spatiala Internationala.

„Scenarii de catastrofa”

Expertii de la NASA au pregatit un „scenariu de catastrofa”, botezat „Refugiu”, menit sa fie pus in aplicare in cazul in care naveta Discovery ar fi avariata si nu ar mai putea readuce echipajul inapoi in siguranta.

In aceasta situatie, cei sapte astronauti ar urma sa se refugieze pe ISS, unde se afla deja doua persoane, luand cu ei si proviziile special aflate la bord pentru aceasta eventualitate. Mancarea ar fi suficienta pentru o luna de zile, insa viata pe SSI ar fi destul de grea, aici urmand sa se inghesuie noua oameni intr-un spatiu prevazut doar pentru trei persoane.

Principala problema ar fi insa cu oxigenul, generatorul SSI avand mai multe probleme in ultimul timp. Naveta Discovery ar fi decuplata de SSI si lasata sa arda la intrarea in atmosfera. Echipajul de pe Discovery ar trebui apoi sa fie salvat de naveta Atlantis, care ar urma sa decoleze in graba spre SSI.

Expertii spun ca acest plan este viabil, dar, in conditiile in care zborurile n-ar fi fost anulate, a fi comportat o serie de riscuri, in special pentru echipajul de pe Atlantis, care nu ar fi avut timp pentru pregatirile dinaintea unei lansari.

Exclus cu Soiuz

Anularea zborurilor complica insa foarte tare situatia, in conditiile in care rusii au anuntat ieri ca astronautii americani nu vor putea fi evacuati cu modulul Soiuz, chiar daca acesta ar fi pregatit inainte de 1 octombrie, data la care e prevazuta urmatoarea lansare spre ISS.

Potrivit purtatorului de cuvant al Agentiei Federale Spatiale ruse, Viaceslav Davidenko, „echipajul navetei nu ar putea folosi modulul, nici macar in cazul unei situatii de urgenta”, din cauza ca fotoliile-cocon de pe Soiuz, concepute pentru a absorbi acceleratiile mari, sunt realizate din metal si material semi-rigide dupa mulajul corpului fiecarui astronaut.

In fine, nici solutia extrema, care ar implica achizitionarea de echipament spatial rusesc de catre SUA, nu este fezabila, deoarece „legea Gilmore” conditioneaza aceste achizitii de solutionarea diferendului legat de livrarea de tehnologie ruseasca pentru fabricarea rachetelor catre Iran.