Noua persoane au fost arestate, ieri, la Londra, ceea ce ridica numarul celor retinuti in legatura cu atentatele esuate de pe 21 iulie la 20, dintre care numai unul este un participant dovedit, somalezul Yassin Hassan Omar.

Dintre cei arestati, trei sunt femei acuzate ca i-ar fi gazduit pe atentatorii de acum o saptamana, ale caror chipuri sunt cunoscute datorita camerelor de supraveghere de la metrou si care “sunt acum fugari, fiind posibil sa loveasca din nou”, a declarat seful Politiei Metropolitane, Ian Blair.

Numai unul dintre fugari mai este cunoscut, el fiind eritreeanul Muktar Said Ibrahim, de 27 de ani, cunoscut si ca Muktar Mohammed Said. Teroristul obtinuse cetatenia britanica in 2004, la 14 ani dupa ce intrase in Marea Britanie, desi cea mai mare parte a perioadei in care s-a aflat in tara si-a petrecut-o in inchisoare, pentru talharie.

Alaturi de asa-zisii fugari, alte celule teroriste “ar putea fi pregatite sa comita atentate”, a avertizat Ian Blair. Declaratiile prudente ale sefului politiei au fost intarite de o prezenta fara precedent a fortelor de ordine in metrouri, trenuri si autobuze, in cursul zilei de ieri.

Efectivele nu au fost facute publice, dar Politia Transporturilor a confirmat ca este vorba de “cea mai mare desfasurare de forte politienesti din transportul public”. Masurile de precautie sunt justificate prin amploarea arsenalului de 16 bombe descoperite de pe 13 iulie incoace.

Numarul si structura bombelor au fost dezvaluite intr-o emisiune de miercuri seara a postului american ABC News, fiind evident vorba de o scurgere de informatii care a iritat autoritatile britanice.

Astfel, pe langa cele patru bombe detonate la 7 iulie, pe langa cele 4 capturate in rucsacurile lasate de teroristi la 21 iulie, alaturi de alta bomba gasita intr-un parc londonez la 23 iulie, pe 13 iulie, intr-o masina abandonata de Shahzad Tanweer, s-ar fi descoperit 12 bombe finalizate si alte patru fara fitil.

Din fotografiile procurate de ABC News reiese ca bombele erau alcatuite din recipiente de plastic de tipul sticlelor de lapte sau al borcanelor, prevazute cu detonatoare electice. Unele aveau atasate cuie sau pioneze, ceea ce indica o alta tactica ce ar fi putut fi urmata de teroristi.

In loc sa fie detonate in spatii inchise precum tunelurile de metrou, ele ar fi putut exploda pe stadioane, in piete publice sau cluburi de noapte, unde ar fi putut sfasia carnea persoanelor din jur pe o raza de 10 metri.

Specialistii in explozibili citati de ABC News au declarat ca toate bombele puteau fi construite in casa, dupa o reteta cunoscuta de IRA si atentatorii palestinieni, dar stabilitatea compozitiei se obtine cel mai bine prin aportul unei cantitati mici de explozibili militari.

Nu este clar daca o alta celula ar fi trebuit sa se intalneasca cu Tanweer in dimineata de 7 iulie, dar presa britanica preia aceasta supozitie pentru a justifica avertismentele lui Ian Blair despre posibilitatea comiterii de noi atentate.