O data cu demisia oficiala a Monei Musca de la Ministerul Culturii, criza guvernamentala pare sa se adanceasca si mai mult. Presedintele Basescu, care observa lucrurile de la Cotrocceni, l-a prevenit pe Calin Popescu Tariceanu ca ar putea interveni "daca Alianta se indreapta spre un derapaj major care duce spre criza" sau daca "disputa din PNL aluneca spre o criza a Aliantei".

Primul-ministru a primit oarecum alarmat declaratia presedintelui, pretextand ca seful statului, ca lider al Aliantei, nu poate fi "indiferent" la spectacol. Tariceanu a incercat sa aplaneze "interventia" Cotrocenilor spunand ca in PNL situatia este sub control, iar in Alianta relatiile dintre democrati si liberali sunt foarte bune.

Realitatea este insa alta: liberalii sunt, in ciuda votului din Delegatia Permanenta, tot mai nemultumiti de Tariceanu, democratii il privesc pe primul-ministru cu tot mai multa suspiciune, iar in guvern, cuvantul premierului are tot mai putina greutate.

Ministrul finantelor, Ionut Popescu, este pe punctul de a o urma pe Mona Musca, nu inainte de a-l contrazice public pe seful cabinetului, ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, s-a declarat deschis adeptul solutiei Stolojan, in vreme ce vicepremierul Gheorghe Seculici spune ca vor urma noi demisii din guvern.

Presedintele Basescu evita sa admita ca executivul se afla in plina criza si numeste tulburarile din Cabinetul Tariceanu drept "bazaieli", dar il ameninta direct pe primul-ministru cu interventia daca "derapajele" vor afecta Alianta. Aceasta interventie ar putea veni nu doar declarativ, ci o data cu remanierea, unde seful statului are ultimul cuvant.

Traian Basescu vrea sa puna lucrurile la punct in Alianta si PNL

Presedintele Traian Basescu i-a avertizat ieri pe democrati si liberali ca este gata sa intervina pentru a pune lucrurile la punct "daca Alianta se indreapta spre un derapaj major care duce spre criza" sau daca "disputa din PNL aluneca spre o criza a Aliantei".

"Ma intereseaza in mod fundamental functionarea Aliantei D.A.", a declarat presedintele Basescu, atragandu-i in acest fel atentia primului ministru ca nu are de gand sa stea cu mainile incrucisate si sa priveasca pasiv la razboiul mocnit dintre liberali si democrati si nici la cel din interiorul PNL, cata vreme acesta din urma ar putea dinamita guvernarea.

Demisia Monei Musca ar putea fi urmata si de altii, a declarat pentru "Curentul" vicepremierul PD Gheorghe Seculici, sugerand ca primul ministru s-ar putea confrunta cat de curand cu o criza guvernamentala.

Ministrul liberal al finantelor, Ionut Popescu, unul dintre putinii ministri care a avut curajul sa fie antipatic, s-a opus ieri public intentiei premierului de a da subventii uzinei Tractorul, punandu-l pe seful Cabinetului in dificultate. Criza guvernului pare sa se extinda de la o zi la alta, in ciuda declaratiilor impaciuitoare ale premierului.

Calin Popescu Tariceanu pare sa nu aiba la indemana instrumentele necesare rezolvarii lucrurilor, de aceea seful statului il arata cu degetul ca prim vinovat pe primul ministru: "s-a cerut partidelor sa declanseze procedurile pentru alegeri anticipate, dupa care s-a anulat totul printr-o decizie individuala a primului-ministru".

Presedintele Basescu neaga insa faptul ca guvernul s-ar confrunta cu o criza, declarand ca ar fi vorba mai curand "de o bazaiala publica, ce da impresia unei crize". Potrivit BBC, Traian Basescu a admis totusi ca unele lucruri sunt in neregula, dand ca exemplu faptul ca s-a decis in coalitie declansarea alegerilor anticipate, apoi totul s-a intors prin decizia individuala a primului-ministru.

Potrivit lui Basescu, marele pericol al actualei guvernari ar fi un compromis cu PSD-ul, care ar impiedica liberalizarea economiei si ingradirea coruptiei.

Tariceanu se apara de atacul lui Basescu

"Cred ca presedintele Basescu, in calitatea sa de presedinte al Aliantei, nu are cum sa fie detasat de problemele politice si de aceea asa interpretez declaratia lui, ca pe o preocupare fata de situatia politica a Aliantei", a precizat ieri premirul Tariceanu, raspunzand astfel precizarilor presedintelui Basescu privind o eventuala "interventie" pentru rezolvarea eventualelor "derapaje"

din Alianta. "Eu cred ca situatia politica atat din Alianta, cat si din PNL nu justifica o astfel de interventie", a precizat ieri Calin Popescu Tariceanu.

Primul ministru sustine ca relatiile din Alianta sunt in acest moment foarte bune, cele din PNL, "absolut normale" si ca Delegatia Permanenta a liberalilor a indepartat toate speculatiile care se mai puteau face fata de anumite miscari sau optiuni in interiorul partidului.

Premierul s-a prezentat ieri in fata presei cu o serie de acte normative aprobate in sedinta de guvern, lasand la urma subiectul de maxim interes al demisiei ministrului culturii, Mona Musca.

Desi existau informatii ca Tariceanu ar fi discutat dimineata, timp de aproape 20 de minute, cu Mona Musca pentru a o convinge sa nu demisioneze, Tariceanu a declarat ca nu a mai avut discutii cu aceasta de mai bine de doua zile si ca a luat doar act de demisia ministrului culturii.

Conform precizarilor facute de premier, Mona Musca va gestiona activitatea de la Ministerul Culturii si Cultelor pana la numirea unui alt ministru. Tariceanu a mai mentionat ca e prematur sa numeasca un potential succesor, dar ca nu-si face nici o grija pentru ca "sunt candidati, oameni de valoare in Alianta".

Demisia Monei Musca, dar si nemultumirile declarate ale altor ministri, precum Ionut Popescu sau Gheorghe Flutur ar putea arunca guvernul in criza.

"Nu vreau sa se creada ca sunt ministere alocate unui partid sau altul", a spus Tariceanu, adaugand ca noul ministru al culturii ar putea fi membru al oricarui partid din coalitia de guvernamant.

Premierul a vorbit destul de detasat de activitatea pe care Mona Musca a avut-o ieri in guvern, precizand ca aceasta a prezentat un memorandum, al carui continut era destul de strain lui Tariceanu, s-a comportat normal, si mentionand ca ministrul Mona Musca s-a achitat bine de toate obligatiile asumate in cadrul executivului.

In ciuda retinerii premierului, mai multe surse au confirmat ieri ca pentru functia vacanta de ministru al culturii se "bat" doi candidati avand sustinerea PNL, si anume: Adrian Cioroianu si Adrian Iorgulescu.

In pofida minei degajate afisate de primul ministru, tensiunile din interiorul executivului au continuat si ieri, existand chiar o serie de discutii aprinse pe marginea unor proiecte de lege intre ministrul finantelor Ionut Popescu si alti membri ai executivului.

In plus, desi initial purtatorul de cuvant al guvernului, Oana Marinescu, a anuntat ca ministrul demisionar de la cultura Mona Musca va face o declaratie de presa, aceasta nu a mai avut loc, fara nici un fel de explicatii.

Politologii cantaresc efectele demisiei Monei Musca

Criza din Alianta continua dupa modelul CDR

Analistii politici apreciaza ca demisia Monei Musca va presupune in primul rand o pierdere de credibilitate pentru guvernul Tariceanu, fara sa aiba insa consecinte foarte grave.

Politologul Dan Pavel considera ca gestul ministrului are mai degraba un caracter simbolic si atrage atentia asupra faptului ca decizia a fost luata "exact cand Tariceanu avea nevoie de sprijin din partea partidului sau si a aliantei".

Stelian Tanase: "E doar simptomul unei situatii de criza"

"Este o pierdere de imagine, este o pierdere de credibilitate, deoarece Mona Musca era ministrul cel mai bine vazut de opinia publica, dupa cum arata si un sondaj de saptamana trecuta.

Asa ca guvernarea are o problema de credibilitate - deoarece ni se transmite semnalul ca la nivelul executivului se intampla ceva, sunt frictiuni - dar si de imagine, pentru ca Mona Musca a fost ministrul cel mai bine privit de opinia publica.

Cabinetul insa are probleme care nu tin de persoana Monei Musca, ci mai degraba de frictiunile care sunt intre PNL si PD si de tensiunile existente inauntrul PNL. Ce vedem noi acuma e doar simptomul unei situatii de criza: umbrele de pe panza. Oricum, criza va continua, nu se incheie aici, cum nu s-a inchis nici cu episodul Stolojan sau cu cel al retragerii demisiei de catre primul ministru.

De dorit ar fi ca in vacanta aceasta sa le mai vina mintea la cap, sa negocieze, sa mai lase din orgolii. Ei repeta greselile CDR-ului, din pacate, n-au invatat nimic din acea trista poveste.

Nu cred ca se va ajunge la anticipate pentru ca procedurile si prevederile Constitutiei sunt foarte complicate. Ar trebui ca guvernul sa cada de doua ori, si nu vad eu cati parlamentari ar renunta la fotoliile lor confortabile ca sa se duca intr-o campanie care ii costa bani si timp si in care prezenta lor pe liste este nesigura."

Alina Mungiu

Demisia aceasta il raneste pe premier si raneste credibilitatea guvernului, iar acesta este probabil si unul dintre motivele pentru care este data. Nu ma astept in nici un fel ca demisia sa aiba vreun impact asupra felului in care functioneaza guvernul sau sa aiba vreo influenta directa asupra declansarii unor alegeri anticipate.

Cred ca perioada urmatoare va fi una de calm, deoarece demisia doamnei Mona Musca, in afara de faptul ca taie cateva procente din popularitatea executivului, nu va avea un impact foarte puternic. Nu este ca bobul de nisip care starneste o avalansa. Asa ca daca se va ajunge la anticipate, nu va fi din acest motiv.

Este foarte greu sa fie relansate anticipatele acum si daca acest lucru se va intampla, nu va fi oricum de la demisie.

Guvernul ar putea sa contracareze insa impactul acestui gest, numind in locul dumneaei tot pe cineva foarte popular. De exemplu, am auzit ca se vehiculeaza numele domnului Cioroianu, care este de asemenea o figura populara. Insa nu totul este politica de imagine. Pentru ca sa-ti creezi o imagine buna, trebuie sa ai niste produse pe care sa le vinzi, niste succese.

Guvernul trebuie sa vada ce a a reusit sa realizeze din tot ceea ce si-a propus si sa popularizeze aceste lucruri. Dar nu se spala totul intr-o campanie de PR - aceasta este o iluzie.