Ieri s-a dat startul privatizarii societatii Electrica Muntenia Sud, considerata de multi drept "perla" distributiei de electricitate, datorita rezultatelor financiare si a portofoliului de clienti. Ministerul Economiei si Comertului a publicat anuntul de privatizare a societatii, investitorii interesati fiind asteptati sa depuna scrisori de interes pana pe data de 15 septembrie anul acesta.

Spre deosebire de privatizari anterioare din sectorul energetic, unde nu au fost vandute direct investitorilor pachete mai mari de 35%, pentru Electrica Muntenia Sud statul scoate la vanzare un pachet de 50%. Procedura de privatizare este insa similara cu cele de pana acum, astfel ca pentru a prelua controlul asupra societatii, investitorul calificat trebuie sa asigure si o majorare de capital.

"Metoda aleasa de noi consta in privatizarea unui pachet de 67,5 % din capitalul social al Electrica Muntenia Sud catre un investitor individual sau catre un consortiu prin achizitionarea unui numar de actiuni reprezentand 50% din capitalul social existent si prin achizitionarea unui numar de actiuni ordinare nou emise intr-o majorare de capital desfasurata simultan", a explicat ministrul

economiei si comertului Codrut Seres. Investitorii interesati sa preia societatea Muntenia Sud trebuie sa aiba experienta tehnica si operationala, sa mai fi fost implicat in tranzactii similare si sa aiba putere si resurse financiare.

"In cadrul pachetului de 67,5%, investitorul va avea dreptul la libera alegere sa ofere posibilitatea BERD sau/si IFC, in situatia in care acestea sunt interesate sa achizitioneze pana la 5% din capitalul majorat al Electrica Muntenia Sud", a mai spus Seres.

Electrica Muntenia Sud este a cincea companie de distributie a electricitatii scoasa la privatizare dupa Banat, Dobrogea, Oltenia si Moldova. Electrica Banat si Dobrogea au fost adjudecate in urma cu mai bine de un an de compania italiana ENEL, Electrica Oltenia a fost preluata de compania ceha CEZ iar Moldova de germanii de la E.On.

"Stergerea datoriilor" enerveaza UNPR

Ministerul Economiei grabeste privatizarile si in cazul Electrica Transilvania Sud si Transilvania Nord, "curatandu-le de datorii". Astfel, saptamana trecuta guvernul a aprobat o ordonanta prin care scapa cele doua societati de grija recuperarii unor restante de peste 1.800 de miliarde lei vechi.

Sarcina recuperarii acestor restante cade in grija Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului. Aceeasi procedura de "primenire" inainte de privatizare a fost folosita si la alte societati din sectorul energetic cum ar fi Distrigaz Sud si Nord. Explicatia este simpla: o societate cu mai putine datorii se vinde mult mai bine.

De altfel in nota de fundamentare a actului normativ, Ministerul Economiei arata ca recuperarea datoriilor necesita o serie de proceduri care se desfasoara in perioade lungi de timp. "Transferul" datoriilor la AVAS a starnit insa revolta Uniunii Nationale a Patronatelor din Romania. UNPR nu crede in capacitatea AVAS de a recupera aceste creante.

Demersul guvernului este doar o alta metoda de a favoriza societatile falimentare pe care guvernul le protejeaza discriminatoriu pe banii cetatenilor. Anularea acestor datorii, dobanzi si penalitati afecteaza grav mediul concurential in economia romaneasca si pune in pericol integrarea Romaniei la data de 1 ianuarie 2007", a declarat Marian Milut, presedintele UNPR.