Prevederile din noua lege privind combaterea evaziunii fiscale sunt considerate nesatisfacatoare si ineficace de catre reprezentantii mediului de afaceri. Oamenii de afaceri sunt de parere ca efectul noilor prevederi va fi, mai degraba, unul psihologic.

„Degeaba au venit acum cu inaspriri care mai de care mai dure, cata vreme evazionistii nu dau doi bani pe ele”, ne-a spus Romulus Dascalu, presedintele Patronatului „Garant”.El spune ca legea e nula, atata timp cat nu e insotita de masuri complementare.

„Domnule, daca tu descoperi o fabrica ilegala de alcool si te apuci sa completezi tot felul de chitante si procese-verbale, in loc sa-i inchizi si sa-i confisti fabrica, sa nu te astepti ca evazionistului sa-i tremure picioarele cand ii intra Fiscul pe poarta”, a spus, ieri, Dascalu.

El a dat ca exemplu cazul unei firme din Buzau, care dupa ce a fost depistata cu evaziune de 400 de miliarde de lei, iar patronilor li s-a intocmit dosar penal, acestia au plecat bine mersi in SUA. „Mai mult, chiar si la aceasta ora exista pe piata circa 9 milioane de sticle avand eticheta lor, pe care nimeni nu le confisca.

Pai asa luptam impotriva coruptiei?”, se intreba, retoric, Dascalu.

La randul lui, Cristian Parvan, secretarul general al AOAR spune ca evaziunea fiscala ar fi putut fi combatuta, daca legea cuprindea cel putin inca doua lucruri.

„Trebuia sa mai existe in lege un cod de conduita in inspectie, ca sa nu ne trezim cu tot felul de controale in care inspectorii se comporta discretionar, luand mita ori luand masuri abuzive”, spune Parvan.

De asemenea, el a mai declarat ca ar trebui sa existe controale bazate doar pe reglementari existente si publicate in Monitorul Oficial.

„Cat timp vor exista ordine si recomandari ale Ministerului de Finante cum ca trebuie facut un control pe nu stiu ce tema inventata de ei, nu putem discuta de un mecanism transparent in relatia ministerului cu firmele”, e de parere Parvan.

El recunoaste ca, in acest moment, legea „e cea mai buna din variantele negociate”, desi are lipsuri care o fac ineficace. „Daca s-ar aplica, fie si in forma in care a fost elaborata, tot ar fi bine”, a mai declarat secretarul general al AOAR.

Nici reprezentantii industriei tutunului nu s-au aratat incantati de noile prevederi ale luptei cu evaziunea fiscala. „ In domeniul productiei de tutun, contrabanda a fost si este in floare. Sigur ca, atata timp cat apare o lege care sa inaspreasca efectele evaziunii, noi nu putem decat sa o salutam.

Dar ne-am fi dorit ca lupta sa fie una eficace!”, ne-a spus, ieri, Peter Imre, Corporate Affairs Manager la Philip Morris Company. „Ar fi fost util ca prin lege sa fi fost stabilite, in ceea ce ne priveste, preturi minimale de piata, pentru ca aici e una din cheile cu care evaziunea ar putea fi stopata.

Si pe urma, sa se aplice legea pentru toti jucatorii din piata, nu doar pentru unii”, a mai spus el.

Concluzia la care au ajuns cei cu care am stat de vorba a fost aceea ca reprezentantii Ministerului de Finante au dorit probabil sa scoata neaparat o lege impotriva evaziunii, insa graba cu care s-a lucrat, a facut ca lucrurile sa iasa incomplete si mult perfectibile.

Cateva modificari aduse Legii privind combaterea evaziunii fiscale

• cei care au pierdut sau carora li s-au distrus documente contabile si nu le refac in termenul inscris in actul de control, risca sa fie amendati cu pana la 300 milioane ROL

• functionarii firmelor care urmeaza sa fie controlate si care se opun in vreun fel controlului Fiscului, risca o pedeapsa cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani

• retinerea si nevarsarea in cel mult 30 de zile a sumelor reprezentand impozitele stabilite de organele de control se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani sau cu amenda

• cei care pun in circulatie fara drept timbre, banderole ori alte tipizate utilizate in domeniul fiscal risca sa incaseze pedepse cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi

• contribuabilii care incearca sa „fenteze” Fiscul, platind taxe sau impozite mai mici decat cele legale ori solicita ilegal restituiri de la buget vor fi pedepsiti cu inchisoare de la 3 la 10 ani plus interzicerea unor drepturi

• cei care declara fictiv domiciliul ori numerele de telefon, in speranta ca vor scapa de impozitare, vor fi pedepsiti cu inchisoare de la 2 ani la 8 ani

• de asemenea, tot cu inchisoare intre 2-8 ani vor fi pedepsite si persoanele care incearca sa ascunda bunul supus impozitarii ori sa sustraga bunurile supuse sechestrului

• daca contribuabilul care incearca fentarea fiscului prin ascunderea sau sustragerea de sub sechestru a bunului da nastere unui prejudiciu mai mare de 500.000 de euro, pedeapsa cu inchisoarea se majoreaza cu 3 ani.