Incepand de anul viitor, furnizorii de retele si servicii de telecomunicatii vor putea opta pentru un sistem mai avantajos de plata a tarifului de monitorizare datorat Agentiei Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC).

„Legea care sa permita acest lucru a aparut, acum lucram la normele metodologice de aplicare a ei”, a declarat ieri presedintele ANRC, Dan Cristian Georgescu.

Noutatea consta in faptul ca furnizorii nu vor mai fi obligati sa achite taxa datorata ANRC ca procent din intreaga cifra de afaceri, ci ca procent doar din veniturile realizate exclusiv din acest tip de activitati. „Prin aceasta masura corectam o prevedere oarecum imorala a vechii legi.

De pilda, sunt firme in care ponderea afacerii din telecomunicatii e de unu la suta, dar, conform legii, ei trebuiau sa achite darile catre ANRC ca procent pe intreaga lor cifra de afaceri, ceea ce nu era normal”, a mai spus Georgescu.

De la 1 ianuarie, firmele vor putea opta, potrivit noii legi, intre a plati dupa vechea metodologie, fie dupa noile prevederi, in functie de cum le convine financiar mai bine.

In prezent, procentul avut in vedere la calculul tarifului de monitorizare datorat ANRC este calculat ca raport intre cheltuielile facute de ANRC prevazute in buget si cifra de afaceri totala a firmelor, inregistrata in anul anterior fiscal.

Procentul variaza invers proportional cu cifra de afaceri si nu poate depasi 5 % din cifra de afaceri inregistrata.

Piata telecomunicatiilor cuprinde circa 1000 de furnizori de retele publice de comunicatii si servicii electronice, cu o cifra de afaceri de circa 2,7 miliarde de euro.

Cresterea fata de anul anterior este de aproximativ 14,2%, fara a lua in considerare cifrele de afaceri ale furnizorilor care nu au depus inca situatiile financiare la ANRC.

Tariful de monitorizare va fi comunicat de catre ANRC furnizorilor, urmand ca acestia sa-si achite darile in doua transe egale, prima in termen de 45 de zile de la data comunicarii deciziei, iar cea de-a doua pana la data de 31 decembrie 2005.

In cazul furnizorilor de servicii postale, cele circa 75 de asemenea companii au o cifra de afaceri de 950.800.028 RON sau (calculat la cursul mediu pentru 2004) 234,5 de milioane de euro.

Conform legislatiei in vigoare, cuantumul tarifului care trebuie platit de furnizorii de servicii postale este fix si reprezinta 0,1% din cifra de afaceri pentru anul anterior a fiecarui furnizor.