Vilele de lux si curtile fotbalistilor, ale politicienilor si ale oamenilor de afaceri din Pipera au inghitit drumul public cu doi pina la sapte metri. In plus, padurea din spatele caselor a fost transformata in groapa de gunoi sau latrina.

Cele peste 1.000 de vile de lux, situate pe aproximativ 100 de strazi din zona rezidentiala Pipera (comuna Voluntari), au fost amplasate prin incalcari ale Planului Urbanistic General (PUG) si ale Planului Urbanistic de Detaliu (PUD).

Un control comun al Comisariatului Judetean Ilfov al Garzii Nationale de Mediu si al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si de Vinatoare Bucuresti (ITRSV) a scos la iveala faptul ca, pe mai multe strazi din Pipera, vilele de lux ale VIP-urilor au inghitit drumul de acces cu citiva metri. „Strada Iancu de Hunedoara figureaza in PUD ca are 9 metri latime.

In realitate, ea are doar 5-6 metri latime, deoarece mai multi proprietari de pe aceasta strada si-au mutat gardul mai in fata cu citiva metri. In cazul unui incendiu, masina de pompieri poate intra pe aceasta strada, dar nu mai poate sa intoarca pentru a se realimenta“, ne-a declarat Florian Bancila, inspector-sef la ITRSV.

Gica Popescu: „Nu-mi mut gardul“

Unul dintre cei care au gardul casei pe drumul de acces este Gica Popescu. Fotbalistul are in Pipera o vila in forma de minge, al carei gard este mai spre strada cu trei metri fata de PUG, potrivit inspectorilor. „Da, stiu ca gardul este putin mai in fata, dar nu este vina mea. Asa am cumparat terenul. Asa este el inregistrat in acte“, ne-a spus Gica Popescu.

Intrebat daca are de gind sa-si mute gardul, deoarece in cazul unui incendiu ar face dificila misiunea masinii de pompieri, fostul fotbalist ne-a raspuns iritat: „Nu-mi mut gardul. Eu am in fata casei o gradina in care am investit 10.000 de euro. Situatia asta nu este din cauza mea, pentru ca eu asa am cumparat cadastrul“.

Apele reziduale sint deversate in padure

In apropierea strazii Iancu de Hunedoara se afla 7-8 vile, in spatele carora se afla o padure, proprietate privata. Pe o distanta de vreo 50 de metri, padurea este plina de gunoaie menajere, moloz si resturi de materiale de constructie. Un proprietar chiar a taiat citiva copaci, deoarece constructorii sai nu reuseau sa monteze o schela care sa ajute la zidirea un gard.

Altii si-au construit un sistem de conducte, prin care isi evacueaza apele reziduale sau apa din piscine direct in padure. Locuitorii din zona spun ca proprietarii respectivelor vile ar fi deputatul liberal Dan Radu Rusanu, fostul director de la Bancorex Razvan Temesan si directorul de la Zarea, George Badea.

„Proprietarii caselor vor fi amendati pentru deversarea apelor pluviale si pentru depozitarea gunoaielor. Amenzile ajung pina la 100 de milioane de lei“, ne-a declarat Adi Samoila, comisar la Garda de Mediu.

Adrian Dumitru, seful Departamentului Disciplina in Constructii din cadrul Primariei Voluntari, cel care ar trebui sa-i ia la puricat pe toti cei care incalca Legea constructiilor, ne-a spus ca in ultimii ani nu a dat nici o amenda, deoarece „nimeni nu a facut nici o plingere“.

„Stiu ca sint nereguli, pentru ca Pipera e un cartier care se afla intr-o continua exploatare si extindere. La inceput, acolo a fost teren agricol, care a fost transformat in locuri de casa. E mai greu pina se pun toate lucrurile la punct. Da’ pe cei de la Urbanism de ce nu-i intrebati cum au dat autorizatiile?“, ne-a intrebat Adrian Dumitru.

Arhitectul-sef al Primariei Voluntari, Nicolae Popescu (cel care se ocupa de planurile de urbanism), ne-a declarat: „Stiu ca sint foarte multi care nu respecta PUG. Vom face o lista cu toti acestia. Totusi, cei gasiti in neregula vor trebui amendati de Disciplina in Constructii“.