Presedintele Traian Basescu a afirmat, joi, in cadrul unei intalniri cu presa straina de la Bucuresti, ca nu a intervenit pana acum in nici un fel in deciziile politice din ultima perioada si ca nu exista o criza politica reala in desfasurare, relateaza radio Delta RFI.

Miscarile de pe scena politica de la Bucuresti nu reprezinta o adevarata criza politica, a apreciat Basescu.

Seful statului a afirmat ca, in ciuda speculatiilor din presa, nu a intervenit pana acum in nici un fel in deciziile politice din ultima perioada. "Daca as fi intervenit pana acum, situatia ar fi fost transata intr-un fel sau altul", a spus Basescu, zambind cu subinteles.

Chiar daca de la inceputul mandatului a fost partizanul organizarii de noi alegeri, Basescu sustine ca nu a intervenit nici cand premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat ca vrea sa demisioneze si nici atunci cand acesta a renuntat la demisie.

De altfel, Traian Basescu este de parere ca aceasta ultima decizie a fost luata in exclusivitate de seful Guvernului fara sa existe in acest sens presiuni politice de la Bruxelles.

Cat despre relatia cu primul-ministru, Basescu a raspuns scurt: "Avem o relatie buna, corecta, institutionala". Cei doi se intalnesc in continuare saptamanal, o astfel de intrevedere fiind programata chiar pentru ziua de azi (joi-n.r.)

Presedintele a dezmintit ipotezele avansate de unii analisti politici, conform carora s-ar fi amestecat in PNL, generand framantarile din ultimele perioada.

Mai mult chiar, el spune ca a discutat cu democratii, nemultumiti de decizia lui Tariceanu de a renunta la demisie si la anticipate, indemnandu-i sa nu "strice echilibrul din Alianta PNL-PD".

"Nu exista acum decat o bazaiala care a inceput odata cu actuala legislatura si care creeaza impresia unei crize politice. Nu exista o criza politica reala in desfasurare", a declarat Basescu.

El a dat asigurari ca, in cazul unei astfel de crize, ar interveni prin mijloacele constitutionale pe care le are la dispozitie.

Intrebat despre performantele actualului Guvern, Basescu a spus ca "este destul de multumit", chiar daca exista unele intarzieri in calendarul de aderare la Uniunea Europeana, subliniind ca acesta este, in mare, respectat.

"In plus, actualul Guvern a facut fata in ultimele sase luni la trei crize majore: inundatiile din Banat, criza ostaticilor din Irak si inundatiile din Moldova, recurgand doar la mijloacele pe care le avea la indemana", a mai spus Basescu.