Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a elaborat un proiect de regulament privind autorizarea si functionarea depozitarului central, a casei de compensare si a contrapartii centrale.

Potrivit proiectului, casa de compensare sau contrapartea centrala va trebui sa infiinteze un fond de garantare, in vederea asigurarii resurselor necesare bunei functionari a mecanismului de compensare-decontare a tranzactiilor cu instrumente financiare derivate pe piata de capital.

Fondul de garantare va fi constituit din sume in bani, valori mobiliare si scrisori de garantie bancara in favoarea casei de compensare sau contrapartii centrale, depuse de catre fiecare membru compensator in scopul acoperirii debitelor inregistrate, dupa lichidarea sumelor din contul in marja.

Intermediarii - obligati sa participe la resursele fondului

Resursele financiare ale fondului de garantare se constituie din urmatoarele: contributia initiala si contributiile anuale ale membrilor compensatori, precum si din din imprumuturi pe termen scurt care sa acopere exclusiv nevoi cu caracter temporar. La acestea se adauga venituri din lichidarea creantelor casei de compensare/contrapartii centrale si venituri din investirea acestor fonduri.

Prin urmare, membrii compensatori care efectueaza operatiuni cu instrumente financiare derivate sunt obligati sa participe la constituirea resurselor financiare ale fondului de garantare.

Potrivit proiectului de regulament, contributia initiala va fi stabilita prin reglementarile casei de compensare sau contrapartii centrale si se va calcula prin aplicarea unei cote procentuale de cel putin 1% asupra capitalului initial minim al unui intermediar.

Contributia anuala va fi echivalenta cu procentul stabilit de catre consiliul de administratie al casei de compensare sau contrapartii centrale, aplicat la valoarea maxima a riscului asumat de un membru. Consiliul de administratie poate majora contributia anuala ce trebuie platita de catre un membru compensator, daca acesta se angajeaza in operatiuni cu risc ridicat.

Sumele din conturile in marja nu pot fi folosite

Daca fondul de garantare nu poate acoperi in intregime obligatiile sale efective, casa de garantare sau contrapartea centrala poate contracta imprumuturi. Casa de compensare tine evidenta depunerilor in contul fondurilor de garantare, trimestrial fiind intocmite rapoarte privind gestionarea fondurilor, care vor fi inaintate catre CNVM.

Fondul de garantare reflecta raspunderea solidara a membrului compensator cu clientii sai si membrii noncompensatori pentru care compenseaza. In proiect este specificat faptul ca actualizarea fondurilor de garantare cu sumele si valorile din conturile in marja este interzisa.

Fondurile de garantare pot fi actualizate cu sume si valori constituite in nume si in cont propriu, cu conditia mentinerii marjelor obligatorii.