In mai putin de doua luni, 35 de senatori si deputati romani vor pleca la Bruxelles si Strasbourg pentru a asista la lucrarile Parlamentului European, in calitate de euroobservatori.

Trei saptamani pe luna ar urma sa petreaca acestia departe de tara, in doua orase supraaglomerate, intesate de turisti, dar si de miile de reprezentanti ai organismelor europene ce functioneaza acolo.

Din acest motiv, alesii nostri s-au trezit in dificultate si-si cauta acum cu disperare locuri de cazare.

269 euro pe zi. Aceasta este suma pe care euroobservatorii romani o vor primi de la Parlamentul European, pentru a-si plati cazarea si masa. Ei considera insa ca banii sunt insuficienti pentru preturile mari care se practica la Bruxelles si Strasbourg.

Mai mult, invatati de la Bucuresti, cu locurile de cazare asigurate in circumscriptii, alesii se declara nemultumiti de faptul ca Parlamentul European nu le pune la dispozitie si camere de hotel.

Euroobservatorii romani s-au vazut astfel nevoiti sa-si caute singuri gazduire. La Senat, secretarul general al acestui for legislativ, Dan Vasiliu, a luat initiativa de a-i ajuta pe colegii sai si, cu banii care i-au fost pusi la dispozitie, a plecat la Bruxelles si Strasbourg, unde s-a interesat de ofertele de cazare.

Dupa o saptamana de cautari, timp in care sustine ca a colindat 40 de hoteluri, Vasiliu a venit cu solutia salvatoare: Hilton, 199 euro pe noapte. „Am rezervat camere la hotelul Hilton din Strasbourg. Am negociat intens, i-am ametit de cap si, in final, am ajuns la 199 euro pe noapte.

Au acceptat pentru ca ei se gandesc si in perspectiva, iar euroobservatorii nostri se vor intoarce acolo si dupa prima sesiune din Parlamentul European”, a precizat Vasiliu. Secretarul general al Senatului crede ca restul de 70 euro pe zi le va ajunge senatorilor pentru a-si plati masa. „La Strasbourg, cu 15 euro poti sa mananci un praz.

Domnii parlamentari vor decide, dar eu cred ca este o solutie demna”, a apreciat acesta. In ceea ce priveste situatia de la Bruxelles, Dan Vasiliu sustine ca nu sunt probleme, deoarece „acolo, paleta de oferte este foarte larga, iar preturile sunt si cu o suta de euro mai mici”.

„Domnii parlamentari” nu par insa foarte incantati de propunerea facuta de secretarul Senatului. Desi nu a recunoscut deschis acest lucru, pedista Maria Petre s-a rezumat la a declara doar ca „s-au facut demersuri”. „Urmeaza sa spunem si noi ce credem”, a mai adaugat senatorul Aliantei PNL-PD.

Eurosenatorii sunt nemultumiti, dupa unele surse, de banii de buzunar care le raman, dupa plata cazarii. Ar fi preferat un hotel mai ieftin si o suma mai mare pentru mesele in oras – la care sa-si invite si colegii din alte tari – si pentru ceva cumparaturi.

Cu geamantanul, pe Internet

Deputatii sunt insa scandalizati de propunerea secretarului Senatului. „Cu 200 de euro nu putem sa stam la Hilton”, a aratat peremistul Petre Popeanga. De aceeasi parere este si pesedistul Valeriu Zgonea: „Nu ne mai ajung banii de mancare”. Dar deputatii s-au plans degeaba. Oferta de cazare a lui Dan Vasiliu ii priveste doar pe senatori.

„N-am putut rezolva si pentru deputati. Ei au ramas descoperiti pe lunile septembrie si decembrie”, a explicat acesta.

Deputatii nu s-au lasat insa descurajati. Daca nu vor fi ajutati, ei au de gand sa apeleze la Internet. Unii au si facut-o deja. „M-am uitat si eu, de curiozitate, pe Internet si am gasit niste pensiuni foarte frumoase, de trei stele, de la 60, la 100 de euro.

Iar la ei, trei stele sunt cat patru sau cinci la noi, pe Valea Prahovei”, a spus deputatul PRM, Petre Popeanga. Singurul impediment ar fi faptul ca pensiunile se afla la o distanta de 30 km de oras. „Nu-i nimic, achizitionam un autoturism la comun.

Mai umblam si noi in conturile noastre, in cele pe care le-am declarat”, a mai zis, zambind, peremistul. La comun, sunt dispusi sa fie cazati si alti deputati. Pesedistul Valeriu Zgonea, de pilda, crede ca poate gasi o gazda primitoare la Bruxelles. „Putem sta la un loc cu liberalii sau cu pedistii.

Atat timp cat nu au alte tendinte si nu sunt prea europeni, nu este nici o problema”, a spus acesta. Tot la Internet este hotarat sa apeleze si colegul sau de partid, Titus Corlatean: „O sa pun eu mana pe telefon, o sa intru pe net si-mi gasesc eu ceva”.

Corlatean nu vrea sa cheltuiasca prea mult pe cazare, sustinand ca mai are nevoie de bani pentru a-i invita pe europarlamentari in oras astfel incat sa poata stabili contacte personale. „Doar n-o sa-i chem la fast-food, nu?”, a intrebat retoric pesedistul.

Secretarul general al Camerei Deputatilor, Mihai Unghianu, nu s-a aratat la fel de dispus sa vina in sprijinul acestora, asa cum a facut-o colegul sau de la Senat, Dan Vasiliu. Rugandu-l sa faca precizari in acest sens, Unghianu a replicat imediat: „Nu ne intereseaza subiectul. Domnii europarlamentari au legaturi cu Parlamentul European.

Li se pun la dispozitie liste cu ofertele de cazare, cu posibilitatile de transport, deci, sa se descurce”.