Dupa ce joi, intr-o incercare de normalizare a situatiei politice din Bugaria, premierul desemnat al socialistilor – Serghei Stanisev renunta la mandat in favoarea urmatorului partid parlamentar, ieri totul parea sa plonjeze din nou in haos.

Seful Miscarii Nationale (SIINM), fostul premier Simeon de Saxa Coburg Gotha, pe care toata lumea il vedea ca urmatorul sef de guvern, a refuzat acest post.

Potrivit agentiei Novinite, el a declarat ca nu doreste un al doilea mandat de premier, dar ca nici nu a nominalizat inca pe altcineva sa formeze cabinetul, intrucat „este mult prea devreme”.

Insa imediat dupa ce presedintele tarii va incredinta mandatul formatiunii lui Simeon, eveniment asteptat in urmatoarele doua zile, acesta va trebui sa nominalizeze imediat un candidat pentru aceasta functie.

Oficial, partidul lui Simeon de Saxa Coburg Gotha a declarat ca este gata sa-i primeasca pe socialisti intr-o coalitie de larga majoritate, la numai cateva zile dupa ce refuzau categoric sa participe la guvernare impreuna cu acestia.

Presedintele Gheorghi Parvanov a pledat pentru normalitate, joi seara, intr-o aparitie televizata, avertizand ca nesfarsitele certuri politice din Parlament ar putea submina increderea electoratului in intregul sistem politic din Bulgaria.

Amanari, boicoturi, scandaluri, perspectiva din ce in ce mai reala a amanarii aderarii la UE, toate acestea par sa confirme avertismentele presedintelui.

In acest context dificil, o serie de scandaluri au izbucnit intre diferite formatiuni politice: formatiunea xenofoba Ataka a acuzat coalitia socialistilor si turcilor ca au platit mite imense pentru a-si cumpara voturile in Parlament, Partidul Socialist acuza, la randul sau, Miscarea Nationala a lui Simeon ca s-a

coalizat cu Ataka pentru a declansa aceasta criza. Serghei Stanisev a explicat esecul tentativei sale de a obtine votul de investitura pentru guvernul propus prin faptul ca “procedurile parlamentare normale au fost blocate de dreapta politica si de Ataka, care au intinat imaginea Bulgariei si viitorul sau european”.

Pentru a completa imaginea, trei parlamentari ai Ataka, ce au votat miercuri pentru investirea ca premier a lui Stanisev, in ciuda liniei indicate de conducerea partidului, au fost expulzati din randurile gruparii.

Parlamentarii vor avea insa la dispozitie intreaga luna august pentru a medita la stabilitatea tarii, vineri seara ei votand pentru amanarea vacantei parlamentare pentru luna septembrie.

Vestea a fost bine primita la Bruxelles, unde oficialii europeni si-au exprimat speranta ca “un guvern puternic si stabil va fi format cat mai curand posibil” in capitala bulgara.

“Nu credem ca este prea tarziu pentru o aderare la 1 ianuarie 2007, dar fiecare zi conteaza pentru angajarea reformelor necesare”, a declarat Amadeu Altafaj, un purtator de cuvant al Comisiei.