Premierul Tariceanu se confrunta cu un blocaj la nivelul Guvernului, aflandu-se intr-o situatie inedita: in pragul remanierii, subalternii s-au intors impotriva sefului lor.

Acuzandu-l de inconsecventa, Mona Musca a demisionat din functia de ministru al Culturii, iar ministrul Finantelor, Ionut Popescu, refuza sa-i faca pe plac si sa semneze ajutoarele pentru Tractorul.

Astfel, dupa ce hotararea de guvern prin care se acorda subventii producatorilor agricoli sa cumpere tractoare a fost adoptata de Executiv, in loc sa plece la Monitorul Oficial spre publicare – asa cum prevede procedura –, a fost trimisa la Ministerul Finantelor.

Surse din Palatul Victoria ne-au declarat ca actul normativ a fost adoptat, in sedinta de joi, la decizia primului ministru, fara consensul ministrilor. In mod normal, un act normativ promovat spre aprobare Guvernului are toate semnaturile ministrilor responsabili.

De data aceasta, a fost vorba de „o urgenta” – premierul facuse promisiuni celor de la Tractorul Brasov – si actul normativ, initiat de Ministerul Agriculturii, a fost propulsat direct in sedinta de guvern, ne-au explicat aceleasi surse guvernamentale.

„Hotararea respectiva este in circuitul de avizare, inainte de a fi trimisa la Monitorul Oficial”, ne-a comunicat Biroul de presa al Guvernului. Singura semnatura care lipseste de pe hotararea de guvern este cea a ministrului Finantelor, ne-au confirmat surse guvernamentale.

Cum Ionut Popescu refuza sa semneze ajutoarele pentru Tractorul, unul dintre secretarii sai de stat poate face acest lucru. In caz contrar, decizia finala va fi luata de primul ministru, care poate trimite hotararea de guvern la Monitorul Oficial fara sa fie avizata de Ministerul Finantelor.