Patronii firmelor mici sunt nemultumiti de nivelul ridicat al fiscalitatii si vor ca Executivul sa introduca masura neimpozitarii profitului reinvestit.

Reprezentantii firmelor mici si mijlocii spun ca nivelul fiscalitatii pe forta de munca este foarte ridicat si solicita Executivului reducerea cu 10% a contributiilor sociale, precum si neimpozitarea profitului reinvestit.

Ei sunt suparati pe ministrul de Finante, Ionut Popescu, care nu si-a tinut promisiunile facute si care a ridicat impozitul pe dividende de la 5% la 10%, in acest an, si la 16%, din 2006.

PROFIT REINVESTIT. Un studiul efectuat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIP MMR) arata ca neimpozitarea profitului reinvestit este o masura buna nu numai pentru firme, ci si pentru bugetul statului.

"Daca se introduce aceasta decizie, veniturile la bugetul general consolidat al statului cresc cu 7,72% daca profitul reinvestit se utilizeaza in proportie de 60% pentru mijloace materiale si 40% pentru forta de munca", spune Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.

El adauga ca statul ar putea strange cu 29% mai multi bani daca firmele ar utiliza profitul reinvestit in proportie de 60% pentru angajare de forta de munca sau cu 18,5% daca profitul reinvestit este utilizat jumatate pentru achizitionarea de mijloace de munca si jumatate pe forta de munca.

DIVIDENDE. Majorarea impozitului pe dividende va avea ca efect inchiderea multor firme care au asociat unic. "Un patron care este asociat unic nu are dreptul sa fie salariat la aceea firma si este nevoit sa traiasca numai din dividendele pe care le ia abia peste un an. Oricum, inflatia ii corodeaza venitul net, in timp ce statul isi ia darile la timp.

Este o discriminare", spune Neculai Vitelalaru, vicepresedinte CNIPMMR. "Eu as accepta si o marire a impozitului pe dividende, cu conditia sa scada fiscalitatea pe forta de munca", spune Ovidiu Nicolescu. Oamenii de afaceri vor reducerea contributiilor sociale cu minimum 10% in viitorii doi ani.

"Daca contributiile vor scadea cu 2-3 puncte procentuale pe an, atunci nu se va produce nici un efect pozitiv, insa la o coborare cu 5-6 puncte procentuale efectul economic si psihologic se va vedea imediat", spune presedintele CNIPMMR. "Toate calculele arata ca o scadere cu 10% a fiscalitatii pe forta de munca conduce la o crestere a salariilor cu 15%-20% si la crearea a 300.000-400.

000 de locuri de munca", a mai spus Nicolescu.

DEMISIE

Oamenii de afaceri ii cer ministrului de Finante sa-si dea demisia.

"Domnul ministru de Finantelor a promis imediat dupa investire relaxare fiscala si a spus ca impozitul pe dividende in anul 2004 va fi de 5%, dar la cateva luni dupa ce a ajuns la guvernare si-a incalcat promisiunea si a majorat impozitul pe dividende la 10%, iar de la anul vrea sa-l faca 16%", spune Neculai Vitelalaru, vicepresedinte CNIPMMR.

"In aceste conditii, nu mai avem nevoie de relaxarea fiscala promisa si-i cerem ministrului de Finante sa-si dea demisia", a mai spus Vitelalaru.