Ca sa scrii despre Festivalul de Muzica Usoara de la Mamaia trebuie sa fii ziarist de investigatii! Mai in gluma, mai in serios, pare ca organizatorii s-au straduit in acest an sa tina "la secret" chiar si cele mai simple informatii despre eveniment.

Dupa ce inscrierile s-au facut intr-o tacere deplina, etapa preselectiilor nu a fost nici ea mai transparenta. Juriul desemnat de Consiliul Judetean Constanta si de Televiziunea Romana s-a intrunit la 26, 27 si 28 iulie pentru a-i alege pe "nepotii" Mamaiei din acest an.

50% BAIETI. Preselectia pentru Interpretare a avut loc marti si miercuri, la sediul TVR. Aproximativ 70 de tinere talente s-au inscris, pentru ca doar 16 concurenti sa treaca de furcile juriului de specialitate.

Printre cei 13 jurati condusi de presedintele-dirijor Madalin Voicu s-au numarat si Alexandra Cepraga – realizator muzical Televiziunea Romana, Berti Barbera – interpret, Zoe Alecu – interpret si textier, Dana Dorian – ziarist si interpret, Andrei Kerestely – compozitor, Titus Andrei – redactor-sef Redactia Muzicala Radio.

Este sigur ca Mamaia va aduce pe scena la aceasta editie nu doar fustite si nuri in exces, ci si mai multi baieti decat in ultimii ani, ponderea vocilor masculine de la Sectiunea Interpretare fiind de 50%.

Un element de culoare la Interpretare a fost un grup de trei travestiti, pe numele lor Secret. Unul dintre ei este Florin Moldovan, fost cercetat penal pentru inselaciune. Baietii deghizati in fete s-au suparat atat de tare pe decizia juriului, incat, joi seara, la un post de televiziune, l-au amenintat cu tribunalul pe presedintele Madalin Voicu.

PERDANTA. Cat priveste preselectia pentru Creatie, jurizarea s-a desfasurat la Radiodifuziunea Romana, joi. Nu mai putin de 75 de concurenti isi depusesera dosarele la preselectie. Printre marii perdanti se numara Monica Anghel, cu o piesa compusa de Cristian Faur. Din nefericire pentru ea, creatia "Nu te pot ierta" semana leit cu "Let me try", interpretata de Luminita Anghel si Sistem.

Suparata sau nu, Monica a avut noroc ca nu a trecut de preselectie, fiindca o "copie" nu ar fi dat bine la CV-ul ei, dupa cum vorbeau juratii. Pe scena am aflat ca vor urca, sigur, Adrian Romcescu si Andra (un duet neasteptat!) si Andrei Tudor cu Marcel Pavel, cu "De dragul tau", inca o surprinzatoare formula muzicala.

Precizam ca juriul a "pierdut-o" la Creatie pe ziarista si interpreta Dana Dorian, care s-a retras, pentru ca la preselectie participau doua piese cu texte semnate de ea.

PROGRAM. Festivalul Mamaia 2005 va incepe la 25 august, cu Sectiunea Interpretare. Seara de 26 august este rezervata Sectiunii Creatie. Slagarele sunt programate la 27 august, iar Gala Laureatilor, la 28 august.

Nu au fost anuntate deocamdata numele artistilor care vor sustine recitaluri dupa serile de concurs, dar mai este timp pentru parafat contracte! Necunoscut este si Marele Trofeu, despre care nu se stie daca va fi o masina sau bani. In schimb, se cunoaste valoarea premiilor: 1.500, 1.000 si 500 de euro pentru locurile 1, 2 si 3 la fiecare sectiune.