Romania fierbe la propriu.Temperaturile ridicate din ultimele trei zile au dat peste cap toata tara. Pana acum canicula a facut 13 victime. Liniile telefonice de la serviciile de ambulanta au fost inrosite de apelurile celor care aveau nevoie de ajutor. Din cauza caldurii a crescut si numarul tentativelor de suicid, dar si al accidentelor cardio-vasculare.

Specialistii spun ca o data cu incalzirea climei si subtiere statului de ozon, apar boli agresive si foarte rezistente la antibiotice.

Caldura sufocanta in toata tara. Ieri, indicele de confort termic a atins nivelul critic. Zeci de oameni au lesinat pe strada, fiind necesara interventia medicilor de pe ambulanta. Doar in Capitala, peste 1.400 de persoane au sunat la salvare pentru a cere ajutorul. Temperaturile ridicate afecteaza in general batranii si copiii, dar si bolnavii cronici.

Cel mai mult au de suferit cardiacii, diabeticii, dar si cei care au labilitate psihica. In aceasta perioada, lucratorii serviciilor de ambulanta au constatat o crestere a numarului tentativelor de sinucidere. De exemplu, in Bucuresti au fost 12 astfel de cazuri.

Cunoscutul psihiatrul Florin Tudose explica acest fenomen prin faptul ca la orice fel de schimbare apar stari confuzionale: “In general, cei care au o labilitate psihica au de suferit din cauza modificarilor de orice fel. In aceasta perioada, cand caldura este foarte mare apare acea stare denumita delirium care duce la gesturi din cele mai necugetate.

Alcoolicii, drogatii au cel mai mult de suferit. O persoana care bea se va imbata mult mai usor din cauza deshidratarii. La fel se intampla si cu cei care consuma substante de orice fel. Persoanele mai iritabile, mai excitabile suporta foarte greu aceasta perioada. Deshidratarea creste numarul tulburarilor“.

Patru cazuri de meningita

O alta consecinta a temperaturilor ridicate, venite dupa o perioada in care au cazut foarte multe ploi, este numarul mare de tantari. Din pacate, au aparut si patru cazuri de meningita, directiile sanitare fiind in stare de alerta. In judetul Vrancea, un copil din localitatea Tulnici a murit din cauza meningitei fulminante. Viorica S.

, mama fetitei in varsta de 1 an si 7 luni, s-a prezentat ieri la dispensarul din comuna. Medicul de aici a dat diagnosticul de meningita si a cerut venirea de urgenta a unei ambulante. Din nefericire, fetita a murit in drum spre spital. Si medicii de la Spitalul Judetean Buzau au in grija trei copii diagnosticati cu meningoencefalita.

Specialistii nu exclud ca suferinta copiilor sa fi fost provocata de muscatura de tantar.

Boli rezistente la medicamente

Incalzirea la nivel global si subtierea stratului de ozon duc la aparitia unor boli din ce in ce mai agresive. Adrian Streinu Cercel, directorul general al Institutului de Boli Infectioase “Matei Bals“ a declarat ca “subtierea stratului de ozon permite ca o serie de radiatii, in special gama, care strabat straturile superioare ale atmosferei, sa poata ajunge la sol.

Aceste radiatii, este stiut ca pot sa transforme germenii, adica sa induca mutatii, in special mutatii de rezistenta si de virulenta“. Streinu Cercel a dat ca exemplu gripa aviara.

Daca in ultimii ani tuberculoza era o boala de care America de Nord si Franta uitasera, din cauza schimbarilor la nivelul climei se inregistreaza o recrudescenta alarmanta. O alta problema care nelinisteste lumea medicala este aceea legata de gripa. Organizatia Mondiala a Sanatatii emite an de an avertizari asupra unei pandemii de gripa.

Aceste semnale au la baza faptul ca virusurile gripale se modifica secvential si o data la 20-30 de ani provoaca pandemii. Si numarul mare de imbolnaviri de cancer este tot o consecinta a subtierii stratului de ozon.