Directorul executiv al Evenimentului Zilei, Cosmina Noaghea, a parasit joi postul in care se afla. Varianta oficiala sustinuta de Noaghea este ca decizia a fost luata de comun acord cu conducerea trustului Ringier. Ea a declarat ca plecarea este rezultatul unui acord intre ea si Thomas Landolt, directorul general al Ringier Romania, nefiind vorba de o demitere.

A sustinut ca motivele plecarii au fost legate de "incompatibilitati" referitoare la stilul de lucru si modalitatile de comunicare si colaborare si ca nu au nici o legatura cu rezultatele ziarului sau cu relansarea acestuia, mai ales ca managerii de la Zürich sunt multumiti de pozitia actuala a ziarului pe piata.

"Am avut de ales intre doua variante: una pentru a continua colaborarea cu Ringier, pe care nu vreau sa o comentez, si cea de a pleca. Am ales-o pe a doua, prima fiind inacceptabila din punctul meu de vedere. Era mult diferita de modul in care eu vedeam rolul si implicarea mea in cadrul echipei si proiectului Evenimentului Zilei, cel putin in acest an", a spus ea.

Scaderea tirajului si sosirea lui Papp Bela

In realitate, situatia sta cu totul altfel. In urma o saptamana, Thomas Landolt, directorul general al Ringier Romania, a remis o nota interna redactiei EVZ, in care spunea ca urmeaza sa soseasca la Bucuresti directorul executiv al corporatiei Ringier, Papp Bela, cel care a inchis cotidianul unguresc "Magyar Hirlap".

In nota se specifica faptul ca in momentul in care Bela va sosi in redactia Evenimentului, angajatii trebuie sa aiba o tinuta exemplara, modul de lucru sa fie unul extrem de alert, astfel incat acesta sa ramana cu o impresie buna, pentru a nu se repeta situatia de la "Magyar Hirlap".

Potrivit unor surse din interiorul redactiei, Papp Bela este asteptat sa soseasca la Bucuresti, iar scaunul lui Thomas Landolt s-ar clatina din pricina faptului ca tirajul EVZ a scazut simtitor din momentul plecarii fostei echipe, in frunte cu Dan Turturica. Potrivit BRAT, in ianuarie 2005, Evenimentul Zilei avea un tiraj de 86.436 de exemplare, care a scazut simtitor, ajungand in prezent la 74.

000.

Conducerea trustului Ringier, cel care editeaza EVZ, era nemultumita de faptul ca, desi s-au alocat peste un milion de euro pentru relansarea ziarului, tirajul a scazut simtitor in ultimele sapte luni, adica de cand fosta echipa de la Evenimentul Zilei, in frunte cu fostul redactor-sef, Dan Turturica, a plecat in bloc, in urma unor divergente cu patronii elvetieni.

La acea data, in decembrie 2004, ziarul avea un tiraj de aproximativ 86.000 de exemplare, tiraj care a scazut treptat, ajungand in prezent la 74.000. In momentul in care fosta echipa de la Evenimentul a plecat, Cosmina Noaghea a fost remarcata de Thomas Landolt, care a promovat-o in postul de director executiv, contand si faptul ca Noaghea terminase sociologia.

Noaghea fusese inainte angajata la personal si se ocupa cu completarea statelor de plata, neavand, deci, experienta manageriala. Asa ca alegerea nu s-a dovedit inspirata. Tirajul a "luat-o la vale".

In aceste conditii, potrivit unor surse din intreriorul ziarului, directorul general al Ringier Romania a fost nevoit sa renunte la serviciile Cosminei Noaghea, avand in vedere si sosirea lui Papp Bela.

Numai ca, pentru a nu a se afla faptul ca ziarul nu merge tocmai bine, conducerea Ringier Romania a cazut "la pace" cu Cosmina Noaghea, stabilind sa sustina ca varianta oficiala faptul ca decizia a fost luata de comun acord si ca nu este vorba de o demitere.

Intr-un mail trimis de Noaghea colegilor apropiati din redactie, ea sustine ca a incetat colaborarea cu Ringier Romania pentru ca a refuzat oferta de a pleca doua luni intr-un concediu. "Cred in continuare ca Ringier este unul dintre cele mai bune medii pentru jurnalisti si o firma care sustine independenta editoriala.

Imi pare rau ca plec acum, la doar 7 luni de cand am inceput sa construim ceva la EVZ si la doar o luna de la relansare. Cred ca suntem (EVZ) pe drumul cel bun, dar doar la inceput", se arata in mail. Numai ca realitatea o contrazice. Tirajul scazut nu indica faptul ca lucrurile ar fi pe "drumul cel bun".

Thomas Landolt a sustinut si el ca plecarea Cosminei Noaghea este rezultatul unei lungi discutii ce s-a incheiat cu un acord comun, insa nu a vrut sa comenteze motivele pentru care s-a ajuns la aceasta decizie. El a declarat ca retragerea lui Noaghea nu este cauzata de o decizie a conducerii generale a trustului de presa elvetian.

"Ringier nu a trimis nici un delegat pentru a verifica activitatea de la Evenimentul Zilei. Dimpotriva, trustul este foarte multumit de relansarea ziarului si nu are de gand sa faca nici o corectie", a spus Thomas Landolt. Directorul general al Ringier Romania a declarat ca de ieri postul de director executiv al Evenimentului zilei este ocupat temporar de Oliver Gosttein, consultant al Ringier.

Conducerea trustului va incerca sa gaseasca un titular pentru postul de director executiv al Evenimentului Zilei in cel mult o luna sau doua". In pofida acestor declaratii, angajatii Evenimentului au intrat in panica. Ei banuiesc ca noua conducere va trece la disponibilizari pentru a justifica slaba prestatie a ziarului din ultima vreme.