Dupa ce a vazut ca trebuie sa plateasca de la buget sume uriase pentru accoperirea pagubelor produse de inundatii, Guvernul isi ia masuri de prevedere. Pana la inceputul anului viitor vrea sa introduca asigurarea obligatorie a locuintei.

Proiectul de lege initiat la cererea Guvernului de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si firme private, privind obligativitatea asigurarii tuturor imobilelor impotriva riscurilor de catastrofa naturala, se afla foarte aproape de finalizare.

Beneficiarii incheierii unor astfel de polite vor fi un grup de companii private care vor trebui sa constituie in comun si o firma de reasigurare gata sa preia riscurile in caz de cataclism. Desi nu au fost precizate numele companiilor implicate, se asteapta ca ele sa fie cele cu cote de piata importante.

Noua reglementare ridica, insa, numeroase semne de intrebare. Surse din piata au declarat, pentru „Averea“ ca desi se doreste o ieftinire in jurul a 0,1%, din valoarea asigurata a imobilelor a politelor de asigurare obligatorii este greu de crezut ca se va reusi acest lucru. Acum, asigurarile facultative, care cuprind o parte a riscurilor, sunt situate in jurul a 0,2-0,3% din valoarea asigurata.

„Riscul in cazul unei polite facultative ajunge la un coeficient de 0,2% in medie, insa daca in polita sunt prevazute mai multe riscuri, atunci pretul ar trebui sa creasca, nu sa scada“, spune directorul unei firme de asigurari. La un coeficient de 0,1% si la o valoare asigurata de 30.000 de euro, cetateanul ar trebui sa plateasca, in medie, o asigurare anuala de 30 de euro.

Pe de alta parte, colectarea unor astfel de fonduri ar putea fi mult mai slaba decat in cazul asigurarii de raspundere civila auto (RCA), achitata de doar 60-70% din proprietarii de masini, conform datelor unor firme de asigurari.