Dolarul s-a mentinut intr-un interval strans de variatie in prima parte a zilei de ieri, inainte ca guvernul american sa publice datele privind cresterea economica a SUA, pentru cel de-al doilea trimestru al anului. Cifrele sunt asteptate de majoritatea analistilor economici.

Ele au potentialul de a genera in mod normal noi cresteri ale ratei dobanzii de referinta in lunile urmatoare, cu un efect pozitiv asupra cursului monedei americane.

Economistii chestionati de Reuters au previzionat o crestere a economiei americane cu 3,4% in cel de-al doilea trimestru al anului 2005, ceva mai mica decat cresterea de 3,8% din trimestrul precedent. Chiar daca s-a mai domolit, cresterea economica americana este considerata in continuare una importanta, cu atat mai mult cu cat economia europeana stagneaza de mai mult timp.

„Piata valutara este lipsita de apetit inaintea publicarii cresterii economice a Statelor Unite. Ne aflam pe o piata de vara, cu mai putini participanti, iar valorile valutelor tranzactionate au o plaja ingusta de variatie“, spune Jeremy Stretch, de la Rabobank.

„Pot aparea si surprize legate de cresterea Produsului Intern Brut al Statelor Unite. Nu m-ar mira sa vedem o crestere de 3,7 sau 3,8 procente pe trimestrul doi si o crestere revizuita mai mare pe primul trimestru. Daca acest scenariu se adevereste, atunci dolarul va termina ziua pe un trend pozitiv“, adauga el.

La ora 7:45 GMT, euro scazuse putin in raport cu dolarul, pana la 1,2125 $, iar dolarul ajunsese la 112,15 yeni.

Analistii previzioneaza o crestere a economiei americane cu 3,4% in cel de-al doilea trimestru

In ceea ce priveste rata dobanzii de referinta din SUA, investitorii asteapta indicii asupra unei posibile cresteri a acesteia si in 2006, majoritatea asteptandu-se deja ca pana la sfarsitul anului 2005 sa ajunga la 4%, de la 3,25% cat este in prezent.

O alta moneda urmarita cu mare interes in aceste zile este yenul japonez, ca urmare a efectului puternic pe care il are reevaluarea yuanului asupra acestuia. Relatiile economice stranse dintre Japonia si China fac ca modificari de genul celei facute recent de chinezi sa se reflecte si asupra economiei celeilalte tari.

Unii analisti considera ca yenul este pus sub presiune de ingrijorarile politice legate de controversata reforma a postei japoneze, care urmeaza sa fie votata saptamana viitoare.

„Cu riscurile politice care s-ar putea concretiza la votul de saptamana viitoare al camerei superioare a Parlamentului japonez, o crestere a dolarului in raport cu yenul este de asteptat“, potrivit unui comunicat emis de Calyon.

Premierul japonez, Junichiro Koizumi, a declarat ca ar putea declansa alegeri generale anticipate daca legea de privatizare Posta Japoniei nu trece de Parlament.

Atentia mare pe care au acordat-o investitorii de pe piata valutara publicarii PIB-ului american a facut ca datele economice bune ale Japoniei sa treaca neobservate.

Productia industriala a crescut in Tara-Soarelui-Rasare cu 1,5% in iunie fata de mai, somajul a scazut, iar consumul salariatilor a crescut, ducand la concluzia ca economia japoneza se misca incet-incet spre o crestere mai pronuntata decat pana acum.