Nu vom ceda ispitei de a judeca “Echipa Sfarma-Tot” prin comparatie cu “originalul” de acum 19 ani. Si asta pentru ca pelicula regizata de Peter Segal transcede statutul de remake, chiar si pentru un singur motiv: Adam Sandler.

Vom aminti doar un amanunt exotic - Burt Reynolds, cel care in 1974 interpreta rolul principal (Paul Crewe), este prezent si in versiunea 2005, cu o partitura mai modesta, ce-i drept.

Mult mai interesanta este comparatia cu “Victory”, un film din 1981, cu un subiect foarte asemanator: o echipa de fotbal (soccer) a prizonierilor dintr-un lagar nazist trebuie sa infrunte nationala Germaniei, iar capitanul echipei este un fost jucator celebru, cazut in dizgratie in urma unui meci aranjat.

Similitudinile continua: echipa din “Victory “ este o adunatura de celebritati ale gazonului precum Pele, Bobby Moore, Paul van Himst, Deyna sau Osvaldo Ardiles, completata cu vedete hollywoodiene ca Silvester Stallone sau Michael Caine.

De cealalta parte, echipa de fotbal american “Mean Machine” este o adunatura (la propriu) de “ciudati”, incepand cu Big Tony, un obez simpatic, cantaretul de rap Nelly si terminand cu vedeta K1 BoB Sapp si cu uriasul indian Dalip Singh, un monstru de 2,30 m si 150 de kilograme, care i-a uimit pe producatori cu apetitul sau iesit din comun.

In ciuda acestor handicapuri, “The Longest Yard” reuseste sa fie un film original si foarte actual. Iar principala “vina” pentru acest lucru o are cuplul Sandler-Segal, un cuplu rodat in alta comedie de exceptie: “Anger Management”. De altfel, performantele lui Sandler sunt cu atat mai notabile cu cat, uitandu-te la el, ai spune ca poate fi orice, mai putin jucator de fotbal american.

Actorul si-a luat insa rolul in serios, a exersat saptamani in sir mersul specific al unui mijlocas si aruncarile de balon, iar in final scenele de joc sunt absolut veridice, dinamice si, desigur, foarte violente.

Si, pentru ca tacamul sa fie complet, Sandler si-a adus scenaristul preferat pentru a modifica replicile pe ici-pe colo, iar rezultatul este remarcabil: o comedie captivanta, la care razi din primul pana in ultimul minut. Un excelent remediu impotriva furiei (ca sa fim in ton cu protagonistii) si a stresului provocat de canicula.

Echipa Sfarma-Tot

SUA, 2005

Titlul original: The Longest Yard

Regie: Peter Segal

Distributie: Adam Sandler, Chris Rock, Burt Reynolds, James Cromwell, Nelly, Bob Sapp, Dalip Singh, William Fichtner

Rating IMDB: 7,1/10

Rating Cinemagia: 5/5