Procurorii Parchetului General l-au gasit nevinovat pe fostul ministru PSD intr-un dosar privind tranzactii cu terenuri, in care ceilalti acuzati vor fi cercetati de PNA

Miron Mitrea, fost ministru al transporturilor in guvernul Adrian Nastase, a fost anchetat la inceputul acestui an de Parchetul General pentru un schimb de terenuri.

La scurt timp de la declansarea cercetarilor, procurorii Sectiei Anchete Speciale a Parchetului General l-au gasit nevinovat pe mai marele PSD in dosarul care viza o tranzactie cu terenuri revendicate in instanta de Aviatia Utilitara.

Desi celelalte persoane puse sub acuzare in acest caz, printre care si fostul director al Aeroportului Baneasa, vor fi cercetate de PNA, fostul ministru a fost scos basma curata.

Decizia de neincepere a urmaririi penale a fost luata de anchetatori in ciuda faptului ca detin probe ca Miron Mitrea si-a dat girul pentru finalizarea intregii „afaceri cu cantec”, ne-au declarat surse judiciare. Interesant este faptul ca tranzactiile contestate s-au facut in preajma alegerilor generale de anul trecut, cand PSD nu mai era sigur ca va ramane la putere.

Acuzatii de la Aviatia Utilitara Bucuresti

Procurorii Parchetului General au declansat o ancheta in urma mai multor plangeri primite de la reprezentantii SC Aviatia Utilitara Bucuresti SA, care afirmau ca Miron Mitrea a refuzat, „cu rea-credinta, eliberarea unui certificat constatator al proprietatii asupra unui teren de 8,9 hectare”.

Cercetarile l-au vizat initial pe fostul ministru care, alaturi de cativa membri ai conducerii Aeroportului Baneasa, erau acuzati ca ar fi efectuat, cu stiinta si aprobarea sefului lor, Miron Mitrea, un schimb ilegal de terenuri.

Potrivit anchetatorilor, intregul scandal s-a declansat in cursul anului 2004, dupa ce SC Aviatia Utilitara a obtinut o sentinta definitiva prin care i se recunostea dreptul de proprietate asupra unui teren de 8,9 hectare, aflat in posesia Aeroportului Baneasa.

Conform actelor depuse la Parchet, aproximativ 2,3 hectare de teren, din suprafata de 8,9 hectare castigate anul trecut in instanta de Aviatia Utilitara, au fost instrainate de Aeroportul Baneasa prin efectuarea unui schimb de terenuri.

Mai exact, pe 28 octombrie 2004, avocatul Iulian Bogdan Nastase a formulat o cerere catre conducerea aeroportului in care afirma ca este proprietarul unui teren cu o suprafata de 25.000 de metri patrati, situat in imediata vecinatate a pistei, solicitand efectuarea unui schimb cu un alt teren.

Domnul „M” aproba

Potrivit documentelor aflate la dosar, cererea depusa de avocat a fost aprobata la doar cateva zile dupa ce in rezolvarea „problemei” s-a implicat si Ciprian Holhos, fost consilier personal al ministrului transporturilor, Miron Mitrea.

Holhos i-a solicitat in scris si telefonic lui Sorin Stoicescu, pe atunci directorul general al Directiei Aviatie Civila din cadrul Ministerului Transporturilor, „sa rezolve urgent problema”.

La randul sau, Stoicescu i-a cerut unui functionar din cadrul directiei pe care o conducea, Daniel Achim, sa se ocupe de caz. Achim a raspuns solicitarii si a recomandat efectuarea schimbului de terenuri.

Din actele aflate la dosar reiese ca raspunsul favorabil a fost trimis apoi, prin fax, la sediul de campanie al PSD, iar Stoicescu l-a instiintat telefonic pe consilierul lui Mitrea, Ciprian Holhos, ca schimbul se poate efectua. Pentru a se asigura ca solicitarea consilierului lui Mitrea va fi pusa rapid in practica, Stoicescu a facut o precizare suplimentara: „Domnul M (n.r.

- ministrul Mitrea, potrivit lui Stoicescu) a fost de acord cu acest mod de solutionare, rog declansati procedura legala”.

2.000.000 de euro, valoarea terenului

Pe 8 si 9 noiembrie 2004, in plina campanie electorala, in urma sedintei Consiliului de Administratie si a sedintei Adunarii Generale a Actionarilor Aeroportului Baneasa, s-a aprobat schimbul de terenuri. O luna mai tarziu, pe 13 decembrie 2004, s-a incheiat si contractul de schimb intre Aeroportul Baneasa si Bogdan si Camelia Nastase.

In acest mod, in mai putin de doua luni, familia Nastase a intrat in posesia unui teren ce valoreaza, in acest moment, pe piata imobiliara aproximativ doua milioane de euro.

Mitrea, audiat de procurori

De la inceputul anului, fostul ministru al transporturilor a fost audiat de doua ori de procurori in acest dosar. Surse judiciare afirma ca Miron Mitrea a sustinut in fata anchetatorilor ca nu a avut nici o implicare in acest caz. Unul dintre cei care s-au ocupat de dosar ne-a declarat ca fostul ministru a sustinut tot timpul ca nu a fost implicat in tranzactie.

Mai mult, el a reusit sa demonstreze ca isi luase concediu in acea perioada, deoarece era plecat in tara, „in campanie electorala”.

Procurorii sustin ca acesta a fost si motivul pentru care au dat solutia de neincepere a urmaririi penale fata de Miron Mitrea. Pe de alta parte, anchetatorii au dispus trimiterea cauzei la PNA pentru mai multi membri ai fostei conduceri a Aeroportului Baneasa si pentru avocatul Bogdan Nastase.

Cercetarile efectuate de procurorii Parchetului General au stabilit ca, „la momentul schimbului, Bogdan Nastase nu era proprietarul terenului ce a facut obiectul schimbului”, el declarand in fals contrariu.

De asemenea, anchetatorii sustin ca directorul Aeroportului Baneasa, Sorinel Ciobanu, „a stiut ca Nastase nu este proprietar, dar a sustinut contrariul in informatiile oferite lui Daniel Achim si in sedinta AGA”. In plus, ancheta a demonstrat ca Ciobanu il cunostea pe Nastase, care il reprezentase in calitate de avocat, intr-un dosar penal.

Actele de la dosar arata ca statul a fost prejudiciat prin aceasta „afacere”, terenul primit la schimb de Aeroportul Baneasa de la avocatul Bogdan Nastase neavand, practic, nici o valoare comerciala. Conform legilor in vigoare, pe terenul respectiv, situat chiar in vecinatatea pistei, nu se poate construi.

Aviatia Utilitara - contracte banoase

SC Aviatia Utilitara SA a fost privatizata in anul 1999, cumparator fiind SC Benefica, firma care a vandut-o mai departe omului de afaceri din Petrosani, Sorin Avramescu. Numele lui Avramescu a fost legat de mai multe scandaluri referitoare la afacerile pe care acesta le-a derulat in Valea Jiului, in special cu Compania Nationala a Huilei.

Conform unor materiale aparute in presa centrala de-a lungul timpului, la scurta vreme dupa cumparare, Aviatia Utilitara SA Bucuresti a devenit principalul actionar de la SC Aviatia Utilitara 2000 SRL Petrosani.

Prin intermediul acestei societati a fost incheiat un contract cu Compania Nationala a Huilei, care achita lunar cate 300 de milioane pentru a putea folosi un elicopter in caz de necesitate. Potrivit datelor oficiale, in 2004, CNH a platit catre compania lui Sorin Avramescu 3,6 miliarde de lei si a efectuat 12 zboruri.

Contractul a fost reziliat la inceputul acestui an, dupa ce unul dintre elicopterele societatii s-a prabusit, doua persoane pierzandu-si viata. De asemenea, societatea „mama”, SC Aviatia Utilitara Bucuresti, a intrat, la sfarsitul anului 2004, in procedura de lichidare, la cererea creditorilor.

Sorin Stoicescu: „Am primit acea cerere pe fax din partea ministrului”

Sorin Stoicescu: „Am primit acea cerere pe fax din partea ministrului, trimisa de Holhos, dar numarul nu era de la cabinet, era un alt numar care a fost verificat de procurori. Apoi m-a sunat consilierul ministrului, Holhos, si mi-a spus sa vad ce e cu acea cerere. Am cerut sa se faca o analiza si i-am comunicat rezultatul, tot pe fax, la acelasi numar.

El m-a sunat si mi-a spus ca seful a vazut si ca totul e ok, si sa dam drumul la hartii. Am notat pe acea nota ca domnul ministru e de acord si sa se procedeze asa cum prevede legea”.

Fostul director Ciobanu: „Schimbul a fost legal”

Contactat telefonic, fostul director al Aeroportului Baneasa, Sorinel Ciobanu, ne-a declarat: „Acum sunt in concediu. Am fost schimbat de la conducerea aeroportului si nu mai am toate actele. Schimbul de terenuri a fost legal, fiind aprobat in AGA. Era in interesul aeroportului pentru ca aveam mari probleme cu intretinerea instalatiei de balizaj.

Nu stiu care era valoarea de piata a terenului, dar pentru aeroport era o necesitate. Nu stiu ce s-a stabilit la Parchet, dar eu stiu ca totul a fost legal si in interesul aeroportului”.

Avocatul Nastase: „Ma mir ca pentru domnul Mitrea se da NUP”

La randul sau, avocatul Bogdan Nastase ne-a declarat: „Absolut totul este legal. Eu am incheiat un antecontract cu proprietarul terenului, pe care l-am dat la schimb inca din data de 10 sau 14 octombrie 2004. Atunci mi-au fost cesionate toate drepturile si obligatiile, urmand ca plata sa se faca la o alta data.

In rest, nu pot decat sa ma mir ca pentru domnul Mitrea, cel care a aprobat acest schimb, se da neinceperea urmaririi penale, iar pentru mine, cel care am dat ceva la schimb, se trimite dosarul la PNA. Nu pot decat sa-mi exprim indoiala cu privire la competenta procurorului sau la interesele care sunt”.

Marius Iosef, Ramona Feraru