Astazi, 1 august, a intrat in vigoare actul normativ care reglementeaza durata sejurului in strainatate a cetatenilor romani.

Autoritatile de la Bucuresti au adoptat un nou plan de masuri menite sa-i descurajeze pe cetatenii romani care depasesc nejustificat, fie si cu o singura zi, termenul legal de sedere in strainatate.

Acestia isi pot pierde dreptul de folosinta a pasaportului, intre unu si cinci ani, indiferent de tara in care au calatorit. Exceptie fac posesorii de permise de sedere sau de munca valabile, ori cei care prezinta viza de la reprezentanta diplomatica din Romania a statului respectiv.

Cand politistii de frontiera vor constata ca un cetatean roman, care se intoarce in tara, a depasit termenul legal de sedere in statele unde a calatorit, indiferent daca a avut nevoie sau nu de viza de intrare, vor retine documentul de calatorie si vor elibera un document doveditor in acest sens.

Peste 200 de cetateni romani care si-au prelungit sederea in strainatate peste termenul legal au ramas fara pasaport, la revenirea, azi dimineata, in tara prin vamile Nadlac si Varsand.

Perioada legala de sedere in spatiul Schengen este de 90 de zile, intr-un interval de sase luni, exceptie facand cei care poseda permis de munca sau de sedere. Pot fi facute mai multe calatorii in acest interval, dar totalul zilelor de sedere nu trebuie sa depaseasca trei luni, de la data primei intrari in statele Uniunii Europene.

In cazul in care cetatenii romani incalca regula, acestia risca sa fie returnati, capatand totodata si interdictia de a patrunde in spatiul Schengen pentru o perioada de pana la zece ani.