Marea Britanie a respins oficial cererea Iranului de a grabi analizarea unor eventuale propuneri de cooperare pe tema programelor nucleare.

La randul sau, Philippe Douste-Blazy, ministrul francez de externe, a afirmat, ieri, ca Iranul trebuie impiedicat sa produca arma atomica si a apreciat ca "presiunile exercitate de Teheran sunt inacceptabile", relateaza AFP.

Si Germania si-a declarat oficial refuzul de a accepta conditiile Teheranului.

Dupa ce Iranul a amanat cu o zi termenul limita la care sa isi va relua activitatile nucleare, un oficial al guvernului de la Teheran, citat de Reuters, a declarat, ieri, ca "sigiliile uzinei de conversie a uraniului de la Ispahan vor fi rupte, indiferent daca Uniunea Europeana va face sau nu propuneri de cooperare".

Hamid Reza Assefi, purtatorul de cuvant al ministerului iranian de externe, citat de Reuters a adaugat ca "astazi (n.r. – luni) este vorba despre ultima amanare si excludem, oricum, posibilitatea de a reveni la suspendarea totala a programelor noastre".

Tarile europene au avertizat ca vor sustine solicitarea Statele Unite de trimiterea a dosarului iranian, in fata Consiliului de Securitate, in cazul in care regimul de la Teheran reia intr-adevar procesul de conversie a uzinei de la Isphan sau pe cel de imbogatire a uraniului.