Fahd bin Abd el-Aziz, cel de-al 11-lea fiu al legendarului conducator arab Abd El-Aziz Ibn Saud, fondatorul regatului saudit, a murit ieri dimineata, dupa o lunga boala.

Conducatorul celei mai mari tari exportatoare de petrol din lume si un aliat cheie al Statelor Unite in regiune avea 84 de ani.

Fratele sau vitreg, printul Abdallah bin Abdul Aziz, care tinea fraiele regatului de mai mult timp, a devenit imediat rege al Arabiei Saudite, iar printul Sultan (83 ani), ministrul Apararii, a devenit mostenitorul Tronului.

Dupa legile saudite, tronul nu revine fiilor sau nepotilor regelui, ci unuia din fratii sai. Televiziunea tarii si-a intrerupt emisiunile obisnuite si toata ziua a transmis versete din Coran.

La inmormantarea fostului rege, care va avea loc astazi, dupa rugaciunile mahomedane de dupa-amiaza, si-au anuntat participarea capete incoronate si personalitati politice din toata lumea.

Summit-ul Ligii Arabe, care ar fi trebuit sa aiba loc maine la Sharm el Sheikh, in Egipt, a fost amanat. Dupa moartea regelui Fahd, nu e de asteptat o schimbare in politica traditionala a Arabiei Saudite. Exportul de petrol va continua in parametrii obisnuiti, dar bursele internationale au si inregistrat o crestere brusca a pretului barilului de petrol.

O lunga agonie

Regele Fahd a fost o figura pitoreasca a lumii contemporane. Era al 11-lea fiu al regelui Ibn Saud, dar primul din copiii avuti de rege cu cea de-a saptea sotie a sa.

In 1953 a fost numit primul ministru al Educatiei, iar apoi a fost reprezentantul Arabiei Saudite in Liga Araba. In 1962 a devenit ministru de Interne, iar in 1967 - vicepremier.

In 1975, dupa asasinarea regelui Feysal, sub domnia noului rege, Khaled, a fost ales mostenitorul tronului saudit. In 1982, dupa moartea Regelui Khaled, devenea al cincilea rege al Arabiei Saudite.

Lumea araba l-a aureolat cu titlul de "Al doilea aparator al locurilor sfinte islamice". Afabil, generos, ducea o politica prudenta si cultiva amicitii. A intarit mai ales relatiile cu Statele Unite. In cursul primului Razboi din Golful Persic, a permis, pentru prima oara, fortelor armatei americane sa construiasca baze pe teritoriul saudit.

Era atins un tabu stravechi, care stabilea sfintenia pamantului saudit si interzicea "ghiaurilor" sa-l profaneze. La Mekka, in Arabia Saudita, se afla Kabaa, piatra cubica neagra, sfanta musulmanilor din intreaga lume.

"Sacrilegiul" american din lumea araba

Prezenta trupelor americane in Arabia Saudita a fost socotita de cercurile fundamentaliste islamice un sacrilegiu. Atunci a luat nastere si nucleul militant al lui Ossama Ben Laden, precum si primele organizari teroriste Al-Queda.

Atentatele sangeroase si distrugerile care au urmat nu l-au incovoiat pe Regele Fahd si nu au clatinat sistemul strategic al relatiilor americano-saudite.

O surpriza politica de proportii a fost lansata de Regele Fahd in 1982, o data cu publicarea "Planului unei paci durabile in Orientul Mijlociu".

Planul prevedea retragerea Israelului de pe toate teritoriile palestiniene cucerite in cursul "Razboiului de 6 zile", evacuarea tuturor coloniilor evreiesti construite pe pamanturile ocupate, infiintarea statului Palestina, urmata de recunoasterea Statului Israel de catre toate statele arabe si islamice.

Era prea frumos ca sa fie si adevarat! Planul lui Fahda ramas doar pe hartie. In 1995, lovit de o embolie cerebrala, Fahd nu si-a mai revenit complet. Conducerea tarii a trecut, incet-incet, in mainile mostenitorului tronului, printul Abdallah, fratele vitreg al regelui.

Fahd era filmat uneori in intalniri cu regi si printi arabi, sau cu oameni politici europeni si americani, dar abia vorbea si niciodata nu lua decizii. Mass-media saudite incercau sa prezinte situatia ca si cum regatul continua sa fie condus de Fahd, dar toata lumea stia adevarul.

Din 1995, la marile forumuri internationale, in numele Arabiei Saudite, vorbea Printul Abdallah. Din ziua de 27 mai 2005, regele Fahd bin Abd el-Aziz, a fost internat in spital cu o aprindere de plamani care i-a fost, in cele din urma, fatala.

"O imensa pierdere pentru natiunea araba si islamica"

"Cu toata tristetea si parerea de rau, Curtea Regala, in numele Altetei Sale, Printul regent Abdullah bin Abdel Aziz, si al tuturor membrilor familiei regale, anunta decesul slujitorului celor doua moschei sfinte, Regele Fahd bin Abdel Aziz," a fost anuntul oficial, transmis, ieri, de ministrul Informatiilor saudit, Iyad bin Amin Madani, citat de BBC.

In urma comunicatului, presedintele Frantei, Jacques Chirac, a transmis condoleante familiei regale saudite.

"In timpul domniei sale, Regele Fahd a fost, mai presus de toate, preocupat de siguranta popurului sau.

In vremuri zbuciumate, a garantat integritatea tarii sale si a aparat stabilitatea regionala," a precizat seful de stat francez, salutand vechea prietenie dintre Arabia Saudita si Franta, "care a capatat o noua dimensiune in timpul domniei Regelui Fahd, ajutata de o viziune comuna asupra mizei regionale si internationale."

De asemenea, liderii arabi au salutat memoria conducatorului saudit.

"Nu vom uita eforturile sale neobosite de a aduce Palestina pe agenda internationala. Politica externa saudita a fost intotdeauna de a acorda prioritate cauzei Palestinene. Moartea regelui Fahd a provocat o adanca tristete in Palestina", a declarat vicepremierul palestinian Nabil Shaath, preluat de Reuters.

Mesajul a fost reluat de premierul palestinian Ahmad Qorei. "Moartea Regelui Fahd este o pierdere pentru milioane de arabi si musulmani ai lumii," a declarat seful Executivului palestinian, anuntand ca presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene, Mahmud Abbas, urmeaza sa se deplaseze, astazi, la Riad pentru a participa la funeralii.

Spania a decretat doliu national

Guvernul spaniol a decretat pentru astazi zi de doliu national dupa moartea regelui Fahd, in virtutea "profundelor relatii istorice de prietenie si de solidaritate" intre cele doua state.

Regele Juan Carlos al Spaniei a trimis o telegrama de condoleante succesorului lui Fahd, Abdallah, exprimand "profunda durere" a familiei regale, a guvernului si poporului spaniol fata de moartea suveranului saudit.

La Cairo, presedintele egiptean Hosni Mubarak a "deplans moartea unui frate si a unui prieten drag" si a decretat un doliu de trei zile in tara sa, potrivit unui comunicat oficial.

"Regatul a pierdut un fiu onorabil si unul din cei mai dragi lideri, decedat dupa ce a oferit mult poporului sau, natiunii sale si cauzei lumii arabe si celei islamice", a declarat Hosni Mubarak, citat de Rompres.

"Istoria isi va aminti de grandioasele si multiplele sale realizari pe care le-a facut in slujba locurilor sfinte, a poporului sau si a patriei sale, precum si pentru apararea cauzelor natiunii", continua comunicatul egiptean.

"Moartea sa este o imensa pierdere pentru natiunea araba si islamica", a afirmat la randul sau secretarul general al Ligii Arabe, Amr Moussa, care a anuntat amanarea summitului arab extraordinar prevazut initial pentru 3 august, la Sharm el-Sheikh, in Egipt.

"Regele Fahd a jucat un rol importnat pentru apararea intereselor si cauzelor lumii arabe, precum si pentru apararea islamismului", a mai subliniat Amr Moussa.

In Iordania, Palatul Regal a decretat un doliu de 40 de zile si si-a exprimat "profunda tristete", apreciind decesul regelui Fahd ca "o mare pierdere".

Libanul a decretat un doliu oficial de trei zile si a salutat memoria regelui Fahd, amintind de contributia suveranului saudit la incetarea razboiului civil din aceasta tara (1975-1990).

Presedintele Emil Lahud si-a exprimat "profunda durere" si a apreciat, intr-un comunicat, ca moartea regelui Fahd este o "mare pierdere" pentru lumea araba si islamica, in special pentru Liban, tara pe care, a adaugat el, "a sustinut-o constant".

Pretul petrolului a depasit 61 de dolari pe baril

La cateva ore de la anuntul privind decesul regelui Fahd, pretul petrolului a depasit 61 de dolari pe baril, in cursul tranzactiilor de ieri dimineata, Arabia Saudita, fiind cel mai mare exportator de titei din lume, informeaza Reuters.

Pretul titeiului brut de referinta pe piata americana a crescut cu 50 de centi, la 61,07 de dolari pe baril, dupa ce a atins un varf de 61,23 de dolari pe baril, apropiat de nivelul record al ultimelor trei saptamani.

Preturile petrolului s-au apreciat cu 40% de la inceputul anului, fiind in prezent cu aproximativ un dolar sub nivelul record de 62,10 dolari pe baril, inregistrat la 7 iulie, data la care au avut loc atentatele de la Londra.

Pretul petrolului a crescut ieri si inainte de anuntarea decesului regelui saudit, dupa ce o serie de probleme aparute la rafinariile din Statele Unite au relansat temerile legate de oferta insuficienta de petrol de pe piete.

La aceste probleme s-a adaugat si decizia companiei BP de a inchide o unitate de productie a benzinei, la rafinaria din Texas, pentru lucrari de intretinere.

Arabia Saudita, cel mai mare producator si exportator de titei brut din lume, va mentine nivelul de productie necesar pentru asigurarea stabilitatii pietei petroliere mondiale, a declarat. ieri, un oficial saudit.

Acesta a precizat ca tara sa isi va continua politica petroliera si va depune eforturi pentru a furniza cantitatile de petrol necesare pietei mondiale, avand grija sa nu provoace perturbari" ale pretului, a adaugat sursa citata. Arabia Saudita produce in prezent circa 9,5 milioane de barili/zi.