SUA analizeaza posibilitatea revizuirii strategiei nationale a "razboiului global impotriva terorismului" in favoarea unei abordari multilaterale, cu accente mai putin militare, relateaza cotidianul britanic "Financial Times" in editia sa electronica de ieri.

"Strategia impotriva extremismului violent" (SAVE), elaborata de partea americana, in colaborare cu Marea Britanie si Franta, vizeaza "dezvoltarea si implementarea unei strategii comprehensive de discreditare si demistificare a ideologiei extremistilor si promovarea vocilor moderate ale Islamului", a declarat un oficial american, sub protectia anonimatului.

Misiunea de subminare a extremismului de tip islamist va reveni unei comisii de 10 membri, coordonate de Philip Zelikow, consilierul special al secretarului de Stat american, Condoleezza Rice.

De altfel, Zelikow a contribuit la elaborarea principiilor aflate in spatele noii strategii nationale americane, acestea derivand din concluziile raportului asupra atentatelor comise la 11 septembrie 2001, la New York, semnat de consilierul Condoleezzei Rice.

Cu toate acestea, initiativa americana deja a facut obiectul unor controverse, componenta comisiei fiind criticata pentru faptul ca nu include experti de notorietate in Islam, noteaza "Financial Times."

Desi aflat in faza incipienta, demersul SUA a fost salutat de partenerii europeni, fiind calificat de un oficial francez drept inceputul "unui dialog strategic pe tema terorismului."