PSD a transmis ieri mesaje contradictorii in legatura cu schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului.

In timp ce purtatorul de cuvant al partidului, Cristian Diaconescu, a lasat sa se inteleaga ca cele doua functii pot fi subiect al negocierii cu Puterea, presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu s-a simtit dator sa infirme aceasta posibilitate.

El a reactionat la scurt timp dupa declaratiile lui Diaconescu, facute la sediul PSD din Kiseleff, si a transmis prin intermediul purtatorului sau de cuvant, Andrei Alexandru, ca „functiile de presedinti ai celor doua Camere nu sunt negociabile“.

Vacaroiu precizeaza clar ca a intervenit pentru ca „exprimarea domnului Diaconescu ar putea lasa loc speculatiilor“.

Asa incat, presedintele Senatului, vizat in mod direct de mesajul lansat in Kiseleff, a tinut sa precizeze ca „discutiile interne din PSD pana la inceputul sesiunii de toamna se vor axa in exclusivitate pe reprezentantii in Biroul Permanent si conducerile comisiilor de specialitate“.

Purtatorul de cuvant al PSD, apropiat al lui Mircea Geoana, gratulat de Ion Iliescu cu porecla de „Prostanacu’“, a declarat, intr-o conferinta de presa tinuta ieri, ca va exista o discutie interna serioasa si aplicata in legatura cu functiile din Parlament ale reprezentantilor partidului.

„Vom vedea, cu toate plusurile si minusurile, unde putem fi utili si unde credem noi ca prezenta reprezentantilor PSD poate avea un sens pozitiv.

Nu va pot spune in acest moment ca vom renunta sau ca vom accepta, dar vreau sa va spun ca toate acestea vor intra intr-o discutie extrem de serioasa“, a spus Diaconescu.

El nu a negat astfel posibilitatea ca functiile de presedinti ai Camerelor despre care fusese intrebat sa fie subiect al negocierii.

La cateva ore dupa iscarea scandalului, insa, liderii PSD vizati au intervenit, asa incat Cristian Diaconescu a revenit asupra declaratiilor sale.

El a afirmat, de aceasta data, ca cele doua functii „nu vor face niciodata obiectul negocierii“, un asemenea demers fiind „exclus, atat din punct de vedere politic, cat si imposibil din punct de vedere al Regulamentelor de organizare si functionare“.

Ca sa acopere schimbarea declaratiei in opusul ei, Diaconescu a sustinut ca in raspunsul dat la intrebarea unui jurnalist s-a referit la faptul ca in PSD „vor fi discutate, asa cum este normal, pozitiile care urmeaza a fi ocupate la nivelul Comisiilor si ale Birourilor Permanente ale celor doua Camere“.

Disputa pentru cele doua fotolii care a fost mereu marul discordiei in sanul Coalitiei a ajuns sa aiba acelasi rol in interiorul PSD.

El marcheaza ascutirea conflictului dintre tabara lui Mircea Geoana si cea a mai vechilor combatanti ai partidului, primul vizat fiind chiar Adrian Nastase.

Desi Cristian Diaconescu a negat in aceeasi conferinta de presa ca ar fi existat vreo recomandare din partea lui Geoana pentru ca Nastase sa apara mai rar la televizor, scoaterea celor doua functii la negociere reprezinta semnalul ca noul presedinte al partidului a gasit o formula prin care sa-l minimalizeze pe presedintele executiv al partidului.

Oamenii stransi in jurul lui Geoana vorbesc de mai mult timp de faptul ca pierderea conducerilor Camerelor nu ar fi o asa de mare tragedie si ca PSD nu ar trebui sa faca mari concesii pentru a le pastra, in contextul in care Alianta are de gand sa forteze nota.

In schimb, PSD ar putea primi alte functii, cum ar fi cele de vicepresedinti ai Camerelor sau presedintia unor comisii importante.