Mii de hectare de padure taiata, mai mult sau mai putin legal, lemne si rumegus depozitate pe marginea raului Vaser, lipsa autorizatiilor de mediu sunt doar cateva din constatarile echipelor de control de la Prefectura Maramures si Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

Sesizarea care a stat la baza acestor verificari a venit din partea primarului orasului Viseul de Sus, Vasile Ciolpan. Acesta sustine ca taierile masive de padure vor duce la disparitia celei mai atractive zone turistice din nord-vestul tarii - Valea Vaserului.

Deocamdata, prefectura n-a reusit sa stabileasca exact cantitatea de lemn sustrasa ilegal de pe Valea Vaserului, dar se estimeaza ca aceasta este foarte mare.

In plus, cei care fac parte din comisia de control precizeaza ca indiciile referitoare la principalii autori ai jafului silvic de pe Valea Vaserului conduc catre afaceristii Adrian Filip si Vasile Coman precum si catre fostul ministru al apararii, Ioan Mircea Pascu.

"Se fura chiar si ziua, cu masini mari! E incredibil unde s-a ajuns. Ne furam singuri oxigenul", a declarat indignat Gyongyike Bondi, prefectul Maramuresului.

Pe langa afacerile pe picior mare care sunt undeva la limita legalitatii, zilnic, pe adresa prefecturii sosesc sesizari din partea cetatenilor care reclama furtul de lemn.

"In ultimele doua luni, toate sanctiunile silvice au fost anulate de Judecatoria din Viseul de Sus. E prea batator la ochi! Daca dansii tin la prestigiul justitiei, nu ar trebui sa se joace cu asa ceva! Nu mi se pare in regula ce se intampla acolo", a declarat prefectul judetului Maramures, Gyongyike Bondi.

Un fost reprezentant la Jandarmeriei Maramures precizeaza ca orice amenda sau retinere de marfa era rezolvata cu ajutorul unor telefoane date unor persoane-cheie, atat in Baia Mare, cat si la Bucuresti.

La un moment, jandarmii au realizat ineficienta controalelor si au abandonat urmaririle. Locul lor a fost preluat de politistii de frontiera care aplica amenzi, confisca marfa, spre deliciul afaceristilor care in cateva ore se intorc la vechile preocupari banoase.

Valea Vaserului este un defileu muntos, strabatut de o cale ferata cu ecartament ingust, construit de armata germana in primul razboi mondial.

Nemtii stabiliti la Viseu inca din secolul al XVIII-lea au inceput sa exploateze padurea, marturie si comunitatea de peste 800 de tipteri care au trait intr-un cartier separat, la marginea orasului Viseu.

Problema este ca de aproape 10 ani se observa o intensificare a taierilor de masa lemnoasa de pe Valea Vaserului. Fostul UFET Viseu si Directia Silvica din Baia Mare a cedat firmei RG Holz din Viseul de Sus dreptul de a exploata parchetul in schimbul reparatiilor la linia feroviara, lunga de 45 km, care strabate Valea Vaserului.

Specialistii de la UFET sustin ca valoarea investitiei suportata de RG Holz, unde proprietar este Vasile Coman, alias Varzaru, a fost de 55 miliarde de lei vechi, doar ca pe langa costul reparatiei feroviare s-ar fi scos din padure cantitati triple de lemn. Adica alte cateva miliarde de lei care au ajuns in diverse directii.

Un alt asociat al firmei RG Holz, Adrian Filip, din Viseul de Sus, un apropiat al fostului ministru al apararii, Ioan Mircea Pascu, a afirmat intr-un cerc de prieteni ca a contribuit cu lemne si alte materiale de constructii la vila liderului PSD.

Filip spera ca in urma acestui sprijin sa se vada pe listele de deputati, lucru care a fost imposibil de atins din cauza concurentilor. Mai mult, cei din randul PSD afirma ca Adrian Filip a lucrat si lucreaza impreuna cu afaceristul Coman, realizand profituri uriase din exploatarea lemnului.

Deocamdata, in urma controlului au fost amendate, cu cate 75 milioane lei noi, patru firme care operau pe Valea Vaserului, printre care si firma condusa de Vasile Coman.

Raportul verificarilor privind jaful silvic din aceasta zona urmeaza sa fie finalizat si facut public in aceasta saptamana.