Doi functionari ai Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA) sint acuzati ca s-au folosit de pozitiile lor nu pentru protejarea drepturilor de autor, ci ca sa-si ia „dreptul”. Conducerea ORDA a trimis dosarul catre Parchet.

Robert Bucur, consilier juridic superior, si Doru Adrian Paunescu, inspector superior, au organizat o „cooperativa” mica in interiorul ORDA, de a carui influenta se foloseau pentru a obtine foloase personale.

Robert Bucur controla o firma de desfacere a produselor audio-video, pe care, pentru a evita incompatibilitatea cu functia, a trecut-o pe numele mamei si sotiei sale.

„Cumpara marfa si nu o platea. Cine cerea banii era amenintat cu ORDA, «killerul de serviciu»“, a declarat Eugen Vasiliu, directorul ORDA.

Zone Records, furnizor amendat

Printre furnizorii rentabilei afaceri a consilierului s-a numarat si una dintre firmele mari de pe piata, Zone Records, care nu a primit, nici ea, vreun ban.

La solicitarile financiare ale celor de la Zone Records, consilierul s-a deplasat personal la administratia firmei, unde, intr-o incercare de intimidare, a sugerat administratorului sa aiba o discutie cu inspectorul Paunescu, in caz contrar urmind sa se aplice sanctiuni pentru abateri care, de fapt, nu existau.

Pentru ca „discutia” a fost refuzata de Zone Records, „inspectorul Paunescu a incheiat nu mai putin de 3 procese-verbale consecutive, din birou, singurele pe care le-a incheiat in acest an, in care stabilea amenzi in valoare de 500 de milioane de lei pentru fapte absolut aberante”, a aratat Eugen Vasiliu.

Mai mult, atunci cind Zone Records a contestat in instanta respectivele procese-verbale, consilierul Bucur nu s-a ferit sa intocmeasca o serie de intimpinari in instanta, pline de reprosuri moralizatoare la adresa firmei.

Vinzatori fara autorizatie, protejati de inspectori

„In plus, a completat Vasiliu, consilierul facilita obtinerea unor locuri cu vad de vinzare de catre persoane fara autorizatie, care, aflate «sub protectie», aveau garantia ca vor fi ocolite de controale“.

Ministerul Culturii si ORDA au sesizat Parchetul General si pe ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, in privinta lui Paunescu si Bucur si, de asemenea, cei lezati au depus plingeri penale, ancheta fiind in curs.