Actiunile combinatului Oltchim Ramnicu Valcea au fost suspendate, luni, de la tranzactionare, pentru inscrierea in Registrul Actionarilor a majorarii de capital prin care Ministerul Economiei (MEC) ajunge la o participatie de peste 95%, operatiune contestata de actionarii minoritari.

Litigiul a fost initiat dupa ce, in luna noiembrie 2003, Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor Oltchim a decis transformarea in actiuni a datoriei pe care societatea o avea fata de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB), care a devenit ulterior AVAS.

Potrivit hotararii, capitalul social al Oltchim urma sa creasca de la 323,5 miliarde lei vechi la 3.549 miliarde lei vechi, actiunile suplimentar emise urmand sa intre in portofoliul MEC, care a preluat participatia AVAS.

La acea data, Autoritatea pentru Privatizare detinea 53,25% din actiunile Oltchim, restul titlurilor fiind in proprietatea fondului de investitii Lindsell Enterprises Limited (12,03%), SIF Oltenia (7,2%) si a altor actionari (8,97%).

Hotararea AGEA a fost contestata de unul dintre actionarii minoritari, pe motiv ca micii detinatori de titluri nu au beneficiat de dreptul de preemptiune, iar participatia lor a fost puternic diminuata.