Valoarea tranzactiilor la Bursa Electronica RASDAQ (BER) a insumat, in primele sapte luni ale acestui an, nu mai putin de 542 milioane RON, la un rulaj de 977 milioane de actiuni.

Potrivit datelor furnizate de BER, tranzactiile pe intreg anul 2004 au insumat 590 milioane RON, ceea ce indica o diferenta de numai 50 milioane RON intre primele sapte luni ale lui 2005 si totalul de anul trecut.

Cresterea din acest an se datoreaza, in primul rand, faptului ca un numar important de emitenti listati la BER sunt tranzactionati pe sistemul Arena - XMBS al Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

In prezent, pe RASDAQ sunt tranzactionate 1.674 de societati. Dintre acestea, pe platforma RGBS sunt tranzactionate 120 de societati si 816 pe XMBS, deci, in total, 936 de societati sunt deja translatate pe sitemul ARENA, ne-a precizat directorul departamentului emitenti al BER, Adrian Resmerita.

Tranzactii de 35 milioane RON in luna iulie

In luna iulie, tranzactiile perfectate la BER au totalizat 35 milioane RON, la un rulaj de 69,5 milioane de actiuni, in scadere cu aproximativ 40% fata de luna precedenta, cand tranzactiile au insumat peste 60 milioane RON.

Interesul investitorilor s-a manifestat, in primul rand, fata titlurile Comvex Constanta, cu care s-au facut tranzactii de aproximativ 6 milioane RON.

Acestea au fost urmate de actiunile Conserv Buftea (CONS), cu 3,7 milioane RON, si de cele ale Biofarm (BIOF), cu 2,7 milioane RON. Societatea Biofarm a fost, de altfel, si emitentul care a inregistrat cele mai multe tranzactii luna trecuta (521), la un numar de 7,9 milioane de actiuni rulate.

Socep Constanta (SOCP) a inregistrat 494 de tranzactii (3,4 milioane actiuni), iar cu 5,7 milioane de actiuni Decebal Deva (DECE) au fost incheiate, luna trecuta, 378 de tranzactii.

Romportmet Galati, in top in ultima saptamana

Saptamana bursiera 25-29 iulie a adus in topul celor mai tranzactionati emitenti societatea Romportmet SA Galati (ROMT), cu un rulaj de 1,9 milioane RON.

Pe urmatoarele pozitii s-au situat Comvex Constanta (CMVX), cu 1,5 milioane RON, si Bratim Brasov, cu 837.000 RON. Valoarea tranzactiilor din ultima saptamana a lunii iulie a fost de 8,3 milioane RON, cu 2 milioane RON mai putin decat in saptamana precedenta. Actiunile CMVX au atins un nou maxim, in sedinta de miercuri, 27 iulie, de 22 RON.

Pretul de inchidere al saptamanii a fost insa de 20 RON. Ca numar de tranzactii, Biofarm (BIOF) s-a impus cu 129 de schimburi perfectate, pentru 1,09 milioane de actiuni.

Aceasta a fost urmata de Braiconf Braila (BRCR), cu 105 tranzactii, si de Socep Constanta, cu 102 tranzactii. Actiunile BRCR s-au depreciat constant pe parcursul saptamanii trecute, ajungand de la 0,9050 RON/actiune (luni) la 0,8550 RON/actiune (vineri).

Si cursul actiunilor Mittal Steel Roman (PTRO) a scazut cinci sedinte consecutiv, depreciindu-se cu 5,5%. Ultimul pret de vineri a fost de 3,81 RON/actiune.