Volumul investitiilor straine directe (ISD) din tara noastra in primele 6 luni ale acestui an este de circa 951 milioane de euro, cu 12 la suta mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Potrivit datelor furnizate de institutiile care monitorizeaza derularea ISD - Banca Nationala a Romaniei si Oficiul National al Registrului Comertului -, cresterea s-a datorat in primul rand majorarilor de capital social si investitiilor de portofoliu.

Potrivit ONRC, valoarea capitalului social subscris la firmele cu capital strain in luna mai a acestui an a fost de 250,7 milioane de euro, cu peste 65 la suta mai mult decat in mai 2004, cand valoarea capitalului atingea 86,9 milioane de euro.

La nivelul primelor 5 luni ale acestui an, cresterea capitalului social a fost de 22,8 milioane de euro, adica de la 616,3 milioane euro, la 639,1 milioane de euro.

De asemenea, cresterea volumului investitiilor straine directe s-a datorat si investitiilor de portofoliu, acestea crescand cu peste 15 milioane de euro, precizeaza surse din BNR.

Volumul crescut de investitii straine directe nu se reflecta insa si in cresterea numarului de investitori.

Ruxandra Bandila, director al Consiliului Investitorilor Straini, spune ca volumul crescut al investitiilor straine s-a datorat constructiei catorva supermarketuri, unor investitii Lukoil si celei facute de Mobifon in domeniul telefoniei mobile.

„In privinta domeniilor de care investitorii se intereseaza, firmele de consultanta cu care lucram au indicat 5 sectoare: bancar, al asigurarilor, energetic, constructii de masini si imobiliar”, a precizat Bandila.

Ea a mai adaugat ca principalii factori care decid o investitie straina directa sunt marimea pietei, stabilitatea politica, disponibilitatea resurselor si calificarea fortei de munca.

Agentia Romana pentru Investitii Straine, care se ocupa de atragerea investitorilor straini, si-a propus drept tinta pentru 2005 investitii straine in valoare de 3,8 miliarde de euro.

Cea mai recenta investitie straina directa, care va cantari mult in totalul investitiilor straine directe, este cea pe care grupul francez Renault o va face la Pitesti, unde va investi circa 215 milioane de euro.

Anul trecut, valoarea investitiilor straine directe in tara noastra a fost de 4,1 miliarde de euro.