Calin Armen, un gruzin stabilit in Romania, acuzat de implicare in escrocheria MTS Leasing, prin care 700 de persoane au fost inselate cu aproximativ 50 de milioane de Euro, va fi dat astazi in urmarire internationala prin Interpol.

El a fugit din Romania la data de 1 iulie, anul acesta, cu o zi inainte de caderea MTS Leasing.

Calin Armen a avut dosar penal si in 2002, cand a fost arestat si trimis in judecata pentru inselaciuni de tip „leasing“.

Atunci, instanta de judecata l-a eliberat insa si, dupa aproape doi ani de audieri de martori si de amanari, a retrimis dosarul la Parchet pentru completarea cercetarilor.

Surse judiciare sustin ca s-a urmarit ingroparea dosarului lui Calin Armen. Imediat dupa eliberarea din arestul preventiv, el a consiliat afacerea MTS Leasing.

Anchetatorii spun acum ca daca Justitia ar fi pedepsit inselaciunile de tip leasing de care a fost acuzat Calin Armen in dosarul penal din 2002, astazi n-ar fi existat mega-escrocheria MTS Leasing.

Theo si Mathias Metzen, patronii nemti ai MTS Leasing, au sustinut ca firma s-a prabusit din cauza consilierului financiar Armen, care ar fi fugit cu fondurile com-paniei.

MTS Leasing, infiintata in Germania in noiembrie 2003, este o companie cu un capital social de doar 25.000 euro, specializata in finantari imobiliare pentru constructii in sistem leasing.

Compania MTS a infiintat astfel o reprezentanta in Romania in februarie 2004, cand a primit autorizatie de la Ministerul Industriilor si Comertului si a propus pe piata cea mai mica dobanda, promovata printr-o publicitate agresiva, pentru care a cheltuit doua milioane de euro.

Potrivit reglementarilor in vigoare, fiind doar o reprezentanta, MTS Leasing nu s-a supus controlului autoritatilor romane, ci doar a celor din Germania. In principiu, autoritatile romane puteau declansa verificari financiar-contabile la reprezentanta MTS din Romania doar in urma unor plangeri penale.

Asa cum s-a intamplat de curand, dupa ce patronii MTS au fost acuzati de inselaciune. Conform sesizarilor, ar fi fost prejudiciate asadar aproximativ 700 de persoane, cu 50 de milioane de euro.

Politia a confiscat documentele MTS abia dupa ce functionarii au incercat sa scoata, pe ascuns, actele din sediul firmei din Voluntari (judetul Ilfov). In prezent, MTS Leasing se afla in incapacitate de plata, fiind administrata de un judecator sindic german.

Calin Armen era consilierul financiar al presedintelui MTS Leasing, Theo Metzen. El a fost acuzat de patronii nemti ca a deturnat fondurile companiei, dupa care a parasit Romania chiar inainte de prabusirea MTS Leasing.

Calin Armen are „experienta“ in domeniul leasing-ului. In 1999, el a infiintat SC Compania Populara de Leasing SA, unde era presedinte. Ulterior, a fost acuzat ca in 2001 a promis firmei „Complex Savoy“ SA obtinerea unei finantari externe de 1,5 milioane USD, din care 70% urma sa fie nerambursabile, daca societatea platea un avans de 105.000 USD.

SC Complex Savoy SA a platit avansul si s-a ales cu paguba.

Dupa acest tun finaciar, Calin Armen a reusit sa o convinga pe Anca Andreea Nistoreanu, notar public, sa achite un avans de 303 milioane de lei pentru a achizitiona un autoturism Toyota RAV 4 in sistem leasing.

Anca Nistoreanu a platit avansul, dar n-a primit autoturismul, motiv pentru care a facut plangere penala. In cursul urmaririi penale, Nistoreanu si-a recuperat paguba si nu s-a mai constituit parte civila in procesul penal.

Calin Armen a fost arestat preventiv in decembrie 2002 pentru ca „le inspira teama martorilor“, dupa cum este scris in rechizitoriu. Gruzinul a fost trimis in judecata in stare de arest preventiv, in februarie 2003.

Dupa trei luni, instanta de judecata l-a eliberat din arestul preventiv deoarece a considerat ca inculpatul Calin Armen „nu prezinta pericol public“.

Dupa alte cateva luni de la eliberarea lui Calin Armen, in Germania a fost infiintata firma MTS Leasing GmbH, unde inculpatul a devenit consilierul financiar al presedintelui companiei. La scurt timp dupa infiintare, MTS s-a dezvoltat pe piata din Romania.

In 2004, in paralel cu dezvoltarea in Romania a firmei MTS Leasing, la Tribunalul Bucuresti se desfasura judecarea in libertate a lui Calin Armen, pentru inselaciuni si falsuri in inscrisuri.

In luna aprilie 2005, la solicitarea lui Calin Armen, Tribunalul Bucuresti a dispus restituirea dosarului la Parchetul General pentru efectuarea unei expertize financiar-contabile si pentru audierea unor martori. Recursul Parchetului a fost judecat de instanta Curtii de Apel Bucuresti, formata din trei judecatori.

Judecatorii Vasile Bajan si Bogdan Ion Tudoran au mentinut hotararea Tribunalului de restitituire a dosarului la Parchet pentru completarea cercetarilor.

Impotriva restituirii s-a declarat judecatorul Ioana Alina Ilie. In motivarea opiniei separate, judecatorul Ioana Alina Ilie a sustinut ca expertiza contabila solicitata de Calin Armen se putea face si de catre instanta de judecata a Tribunalului, in aceleasi conditii de celebritate ca si ale Parchetului.

De asemenea, judecatorul Ilie a atras atentia asupra faptului ca instanta Tribunalului Bucuresti a evitat mai multe luni la rand sa se pronunte asupra necesitatii efectuarii expertizei, timp in care se putea administra aceasta proba.

In privinta „audierii unor martori propusi de inculpat pentru prima data in faza cercetarii judecatoresti“, judecatorul Ilie sustine, in opinia separata, ca „neadministrarea acestei probe in cursul urmaririi penale nu este imputabila procurorilor, ceea ce nu poate duce la concluzia ca urmarirea penala nu este completa.

Pe de alta parte, instanta ar fi putut proceda ea insasi la audierea acestor martori, cu atat mai mult cu cat a admis proba testimoniala solicitata de inculpat“.

„Prin restituirea cauzei la procuror in vederea audierii martorilor propusi de inculpat se ajunge, practic, la tergiversarea solutionarii cauzei, avand in vedere ca oricum, in cursul cercetarii judecatoresti se va impune o readministrare a probatoriului, in conditii de contradictorialitate si nemijlocire“, se mai sustine in opinia separata.

La Parchetul General, dosarul i-a fost repartizat procurorului Adina Nastase, care a trimis, la randul ei, dosarul la IGP-Directia Cercetari Penale, unde se afla si acum.

Viorica Stoica, primul procuror care l-a trimis pe Calin Armen in judecata in stare de arest preventiv, apreciaza ca „restituirea dosarului la Parchet in aprilie 2004 nu a facut altceva decat sa tergiverseze pronuntarea unei sentinte de condamnare la inchisoare a inculpatului Calin Armen si sa favorizeze fenomenului MTS Leasing, afacere construita pe acelasi tip de inginerie financiara, dar la

scara mult mai mare.

Calin Armen a parasit tara si urmeaza sa fie dat in urmarire internationala prin Interpol.

Judecatorul cu opinie separata de la Curtea de Apel a inteles pericolul social pe care il reprezenta Calin Armen si de aceea a insistat ca instanta de fond sa continue cercetarea judecatoreasca si sa se pronunte in dosarul penal.

Nu este o coincidenta faptul ca avocatul Sorin Stan, care l-a aparat pe Calin Armen in dosarul pe care l-am instrumentat eu, este in prezent consilierul juridic al MTS Leasing. As vrea sa stiu cum se simt acum judecatorii care au restituit dosarul la Parchetul General cand vad acum paguba provocata atator oameni prin ingineria MTS Leasing. Probabil ca nu vor restitui si a doua oara dosarul“.

Cine este Armen?

Armen Calin a purtat numele de Goutchian Eduardovici, pe care si l-a schimbat dupa casatoria cu romanca Georgeta Calin. Provenit din Tbilisi (Gruzia), Calin s-a refugiat in Romania dupa ce a fost implicat in fraudarea unui fond de pensii din Rusia.

In Romania, prima dintre firmele lui Calin a fost Orion Financial Group SA, societate in care, alaturi de el, a figurat si rusoaica Zvetlana Morozova, o specialista in infiintarea firmelor offshore.

Calin avea legaturi cu multe firme din fostul spatiu sovietic de unde isi facea rost de documente, trimise prin fax, pentru pacalirea clientilor, dandu-le impresia ca vor primi finantari avantajoase.

El a fost suspectat de legaturi cu KGB, fostul serviciu secret al Uniunii Sovietice.