E in virf, e cel mai puternic om din stat, nu-l da nimeni afara de la serviciu, mai are de stat cel putin patru ani la Cotroceni si trebuie sa spuna. Traian Basescu a promis oamenilor ca nu va ascunde adevarul si asteptam cu totii sa nu o faca.

Seful statului anunta, prin intermediul purtatorului sau de cuvint, un nou episod dedicat „sistemului ticalosit“. Dupa vizita neasteptata a lui Traian Basescu la guvern, de acum doua zile, Adriana Saftoiu a spus, in succinta declaratie de presa, ca „presedintele Basescu a avertizat asupra pericolului ca oameni din Executiv sa intre sub influenta unor grupuri de interese economice“.

Doamna Saftoiu a mai spus ca seful statului a cerut guvernului sa actioneze „doar sub influenta programului de guvernare si nu sub influente care pot schimba decizia politica“.

Ideea lui Traian Basescu, mijlocita publicului de catre purtatorul sau de cuvint, e grava si foarte importanta. Mult mai grava si mult mai importanta decit, poate, isi inchipuie insusi seful statului. Iata de ce.

Desi multi dintre adversarii sai de la scrutinul de anul trecut au sustinut, sa ne amintim, ca nu are „fata de presedinte“, Traian Basescu a convins majoritatea romanilor sa-i acorde increderea si votul lor tocmai pentru ca era altfel decit detractorii sai. Basescu vorbea clar si raspicat. Cuvintele sale mergeau direct la tinta, decupind, cu precizie chirurgicala, realitatea mizera a Romaniei.

Orice se putea spune despre Basescu atunci cind s-a lansat in competitia prezidentiala, dar nu ca se ascundea dupa deget.

Tot atunci, pe cind sintagma „jucator activ“ incepuse sa se insurubeze in mintile romanilor, Traian Basescu a promis ca, atunci cind va descoperi ceva in neregula, va vorbi imediat si nu va accepta sa ascunda informatii, chiar si venite pe canale privilegiate, daca acestea vor duce la asanare economica si morala in Romania.

Cind a vorbit despre influenta unor grupuri economice asupra unor oameni din Guvernului Romaniei, Traian Basescu nu a aruncat o vorba-n vint. Ca regula, una de care s-au convins pina si adversarii presedintelui Romaniei: ideile lui sint bine clocite inainte de a fi lansate in spatiul public. Chiar si cind pare ca „vorbeste gura fara el“, Basescu nu spune nimic aiurea.

Spirit cazon, lui nu-i scapa o afirmatie sau alta.

Acum doua zile, presedintele Romaniei a facut o afirmatie. O afirmatie nesustinuta insa de exemple. Sau, nu inca. Pentru ca e oarecum vaga, dar si fiindca e extrem de spectaculoasa, afirmatia cu pricina a fost prompt speculata. S-a spus ca e vorba despre un avertisment adresat premierului Tariceanu.

Ca Basescu i-ar fi dat un semnal lui Dinu Patriciu, ca un bun politician care nu uita si nu iarta. S-a facut suma si s-a mai spus ca, in cazul in care pozitia lui Patriciu ar fi cea a Turnului din Pisa, atunci Tariceanu s-ar sufoca. Din alte scenarii nu au lipsit, desigur, Dan Voiculescu sau oameni de afaceri care au gravitat foarte aproape de PSD.

In lipsa unor nominalizari punctuale, toate acestea ramin, asa cum am stabilit, speculatii.

Important in ceea ce-l priveste pe seful statului este insa altceva. Fire care se hraneste din situatii-limita, Basescu si-a oferit siesi o provocare a carei miza e imensa.

Formulata lapidar, aceasta este urmatoarea: presedintele Romaniei e la un pas de a-si compromite una dintre principalele promisiuni electorale – si anume ca va avea curajul de a vorbi fara echivoc despre probleme grave si ca va actiona prompt. Or, ceea ce Basescu a afirmat, in urma vizitei de la guvern, de acum doua zile, se refera, cu siguranta, la o chestiune grava.

Daca e sa-l credem pe cuvint pe Basescu, trebuie sa excludem din start premisa ca afirmatia cu pricina ar fi una politicianista, de vreme ce el si-a asumat scopuri politice, nu politicianiste.

Punind totusi la lucru o sanatoasa morala a suspiciunii, Basescu e, in acest caz, din doua una, o a treia varianta fiind exclusa: sau iresponsabil, sau responsabil! Daca e iresponsabil, atunci intra in aceeasi categorie cu Ion Iliescu, Adrian Severin sau Emil Constantinescu.

Toti trei, oameni politici cu o retorica extrem de paguboasa atunci cind a fost vorba sa demonstreze afirmatiile riscante si grave pe care le-au facut intr-un moment sau altul.

Daca insa alege a doua varianta, daca e responsabil adica, atunci presedintele trebuie sa vorbeasca. E obligat sa vorbeasca.