-am intors dintr-o calatorie turistica in spatiul Schengen la sfirsitul lui iulie. Am calatorit "la liber", fara rezervare anticipata la hotel, a fost un circuit unde mi-am ales "spontan" locul de cazare. N-am muncit la negru, n-am cersit, n-am furat, am respectat legile.

Nici o problema la iesirea din Romania, am aratat ca dispun de suma necesara pentru toata durata excursiei (2 saptamini), am declarat scopul vizitei, "turistic". Atit si nimic mai mult, nici o problema. La intoarcere, la fel de simplu. Unde ati fost? Stampila pe pasaport si gata.

In schimb, unei colege, care s-a intors chiar pe 1 august dintr-o calatorie de serviciu care a durat doar 3 zile, i s-a cerut sa prezinte LA INTRAREA IN TARA, documentele pe baza carora a facut calatoria (invitatia de la partenerii din strainatate, etc). A facut scandal, documentele le avea la fundul valizei, nu-si inchipuia ca i se vor cere, si, ma rog, pina la urma a fost lasata in pace.

Cum de citiva ani imi petrec concediile in afara in aceeasi formula gen "glob trotter", cu bani in buzunar si cazare unde si cind am chef, ma intreb daca la anul imi voi mai putea permite un asemenea lux, pe banii mei, dar la cheremul unor idioti.

Ce documente trebuie sa prezinte cel care calatoreste in acest mod? Sa cer invitatii de la cunostintele mele din strainatate, sa-i pun pe drumuri birocratice cind nici macar nu am de gind sa stau acolo? Sa fac o rezervare fictiva la un hotel oarecare? Se pare ca nici aceasta solutie "nu tine", sint in stare sa verifice si daca ai utilizat rezervarea.

E, intr-adevar, aberanta ordonanta asta, evident loveste tocmai in cei care calatoresc corect, loveste in dreptul meu de cetatean onest de a dispune cum doresc de banii mei.

Ce-i de facut?

In definitiv, eu sint prima vinovata: am votat cu idiotii astia care astazi ne conduc. Asta e: nu aveam de ales decit dintre gunoaie. Vina mea ca am crezut mai mult in unii decit in altii.

Apropos de gunoaie, cind vin din afara, incintata de minunatia peisajelor si de felul in care cetateanul european isi respecta si ocroteste natura, ma ingrozesc cind vad cum la fel de minunata noastra natura este literalmente ingropata in gunoaie. La propriu si la figurat.

donna mobile