Ministrul Justitiei Monica Macovei a inaintat, ieri, Consiliului Superior al Magistraturii o lista cu solicitari de revocare din functie a sefilor PNA si ai Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT).

Lista lui Macovei ii cuprinde pe Ioan Amarie, procuror general al Parchetului National Anticoruptie; Adrian Horia Miclescu, procuror general adjunct al Anticoruptiei; Gheorghe Suhan, procuror general adjunct al PNA; Ion Panaitescu, procuror sef al Sectiei de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari din cadrul Parchetului National Anticoruptie; Vasile Draghici, procuror sef al

Sectiei de combatere a coruptiei din cadrul PNA; Alexandru Florin Chiciu, procuror sef al Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie din cadrul Parchetului National Anticoruptie; Gheorghe Muscalu, procuror sef al Directiei de Combatere a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie;

Gratiana Petronela Daniela Isac, procuror sef adjunct al Directiei de Combatere a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism din cadrul Parchetului General. Ministrul Justitiei considera ca "activitatea eficienta de combatere a coruptiei si a criminalitatii organizate este vitala pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

In acest context, inlocuirea unora dintre procurorii cu functii de conducere care si-au dovedit ineficienta a devenit o necesitate absoluta".

Ziua de ieri a inregistrat doua miscari de culise pe cat de spectaculoase, pe atat de previzibile. Dupa cum "Averea" a anticipat in numarul trecut, Ioan Amarie si adjunctul sau, Gheorghe Suhan, si-au depus cererile de pensionare, cu data de 1 august, conform intelegerii avute intre ei.

Cu pensii care vor depasi 60 de milioane lei, lunar, la care se adauga un ajutor echivalent a sapte salarii brute, se poate spune ca cei doi magistrati au batranetile asigurate.

Cererea de pensionare formulata de Gheorghe Suhan, care are 36 de ani vechime ca magistrat si are deja formulata si o solicitare scrisa pentru a intra ca avocat in Baroul Iasi, se refera nu numai la incetarea calitatii de magistrat, dar si la incetarea calitatii de membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Cum postul sau de reprezentant al PNA in CSM va ramane vacant, se vor organiza noi alegeri, insa acestea vor avea loc exclusiv la nivelul parchetelor de pe langa tribunalele din tara.

Aceasta situatie este impusa de faptul ca, potrivit noii legi de functionare a CSM, in care s-a schimbat configuratia de reprezentare, din structura CSM va disparea PNA, locul acestuia fiind acordat parchetelor de pe langa tribunale, carora li s-a largit cota de reprezentare.

Procedura alegerilor va dura circa 90 de zile, timp in care CSM va lucra cu un om in minus. Este foarte probabil asadar ca echipa CSM sa ajunga curand sa lucreze cu doi oameni in minus, intrucat si Maria Huza, presedinta Tribunalului Bucuresti, si-a depus candidatura pentru un post de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Desi se bazeaza pe gradul de judecator de curte dobandit, ea vrea sa sara de la tribunal direct la instanta suprema, fara sa fi lucrat vreo zi ca judecator la vreo curte de apel.

CSM urmeaza sa acorde azi aviz pozitiv sau negativ, la cererile de revocare din functie formulate de ministrul Macovei. Avizul CSM este insa pur consultativ, astfel incat, indiferent de acesta, propunerile de revocare vor pleca la Presedintele Romaniei pentru emiterea decretelor de revocare.

Monica Macovei nu va face deocamdata nici o propunere de numire in functie, in locul celor a caror revocare o va cere. Macovei ne-a declarat ca acest lucru va fi facut in urmatoarele zile, cel mai probabil in preajma zilei cand seful statului va semna decretele de revocare.

Ministrul nu a dorit nici sa spuna vreun nume de magistrat care va veni la comanda PNA. Tot azi la CSM se vor face face alegeri pentru alcatuirea viitoarelor comisii de disciplina, care vor prelua, potrivit noilor reglementari, atributiile de titulari ai actiunilor disciplinare contra magistratilor, atributii detinute pana in prezent de colegiile de conducere de la instante si parchete.

Astfel, vor fi alese doua comisii, una pentru judecatori, formata din doi inspectori judecatoresti si un membru al CSM cu rang de judecator, si una pentru procurori, formata din doi procurori-inspectori si un membru al CSM cu rang de procuror.

Noile comisii vor inlocui pe linie disciplinara defectuosul sistem al colegiilor de conducere, care s-a dovedit ca nu functioneaza intrucat acestea refuzau sa-i trimita pe colegii lor in fata sectiilor de disciplina ale CSM, pentru a fi trasi la raspundere in cazul comiterii de abateri profesionale.