Daca va exista in continuare o tinta de crestere economica anuala de 6% pentru 2005, fie nu va fi atinsa, fie nu se va baza pe o performanta a industriei, a informat ieri Grupul pentru economie Aplicata (GEA). Studiul GEA arata o scadere a tonusului productiei industriale in primele cinci luni ale anului si o scadere a increderii in industrie in randul directorilor de companii.

Analiza GEA arata ca Indicele de incredere industriala pentru trimestrul trei

s-a deteriorat, ca efect direct sau indirect al cresterii tarifelor la energie, pretului carburantilor, al intaririi leului. In plus, perceptia mai putin optimista in ce priveste viitorul imediat al afacerilor in industrie, este afectata si de nesiguranta in ce priveste data aderarii Romaniei la UE, de schimbarile frecvente ale legislatiei fiscale si de inundatii.

Studiul GEA arata ca productia industriala si comenzile si numarul de angajati au scazut in ultima perioada.

"Studiul concluzioneaza ca din cauza faptului ca ritmul de crestere al productiei industriale a scazut, cresterea economica, daca este in continuare asteptata sa mai atinga tinta oficiala de 6%, nu se va mai baza pe industrie", declara Liviu Voinea, director de Cercetare al GEA.

Analist economic Florin Catu, care a contribuit la realizarea studiului, spune ca acesta reprezinta un nou reper pentru companii, care trebuie comparat cu statisticile Institutului National (INS) si alte repere ale societatii civile, pentru a oferi o imagine clara asupra economiei.

"La un moment dat a existat un moment de discrepanta in sondaj: managerii firmelor, desi productia industriala a scazut, se asteapta ca profitul firmei lor sa creasca in urmatoarea perioada. Asta dovedeste fie ca directorii au pareri gresite cu privire la nivelul cererii pentru produsele firmei lor, fie au previzionat cresteri de preturi", a mai spus Catu.

Actualul studiu confirma o ipoteza mai veche a GEA, ce prognoza incetinirea cresterii poductiei industriale, spune fostul ministru de finante Daniel Daianu, co-autor al studiului.

"Asistam la o incetinire a ritmului de cresterea productiei industriale - si nu la o scadere a productiei- cauzat mai ales de o scadere a comenzilor. Acest fapt nu ne surprinde, intrucat se produce pe fondul evolutiei economice europene, unde suntem martorii unei stagnari masive a miezului economic european", spune Daianu.

"Datele studiului arata si o corelare mai stransa intre ciclul economic al afacerilor din Romania si cel din Uniunea Europeana, in timp ce doua treimi din schimburile comerciale ale Romaniei sunt efectuate cu Uniunea Europeana", a mai declarat Daianu.

Cu toate acestea, dinamica economiei romanesti este cu mult peste cea europeana, in Romania cresterea PIB fiind asteptata sa atinga 5-6%, iar in UE, maximum 2%.

"Studiul GEA reliefeaza modul in care sunt afectate unele sectoare economice- cele cu orientare masiva catre export sufera mai ales din cauza cresterii tarifelor la utilitati si a monedei nationale," a declarat Daianu.

De asemenea, se elibereaza forta de munca, pe fondul restructurarii unor firme, forta care este absorbita fie in agricultura, fie in strainatate, si nu se reflecta neaparat in somaj, a explicat Daianu.