Ministrul Justitiei a facut ieri ce promitea de mult: ravagii in conducerea Ministerului Public. Cei opt procurori au fost propusi spre demitere pentru lipsa de performanta. Singurul ramas pe functie este Ilie Botos. Urmeaza avizul consultativ al CSM si decretele de demitere semnate de Basescu.

Exact in ziua in care ministrul Justitiei, Monica Macovei, a anuntat ca ii va cere presedintelui Traian Basescu sa-l demita, procurorul general al PNA, Ioan Amarie, s-a hotarit sa iasa la pensie. Ieri, la prinz, el a transmis CSM o cerere de eliberare din toate functiile pe care le ocupa in prezent, solicitare care va fi luata in discutie in sedinta CSM de astazi.

Pensie de 48 de milioane

Desi are doar 53 de ani si ar putea sa ramina in magistratura cel putin inca zece ani de-acum incolo, Ioan Amarie a preferat sa profite de noile prevederi ale Legii privind statutul magistratului, care ii ofera posibilitatea sa se pensioneze anticipat daca are o vechime in magistratura de cel putin de 25 de ani.

Actualul sef al PNA a lucrat neintrerupt ca procuror, din 1975 pina in prezent, iar pe 1 august 2005, data de la care solicita sa fie eliberat din toate functiile pe care le ocupa, a implinit fix 30 de ani de activitate.

Aceasta vechime ii da dreptul ca, pina la sfirsitul vietii, sa incaseze lunar o pensie egala cu 85% din media veniturilor brute pe care le-a realizat in ultimele 12 luni de activitate.

In aceasta perioada de timp, salariul lui Amarie s-a situat undeva in jurul sumei de 5.700 de lei pe luna (57 de milioane de lei vechi), ceea ce ii fixeaza pensia la aproximativ 4.800 de lei (48 de milioane de lei vechi). Totodata, el va beneficia si de un ajutor de pensionare de 33.500 de lei (335 de milioane de lei vechi).

Santajabil?

Ioan Amarie a fost numit in functia de procuror general al PNA pe data de 1 septembrie 2002, la propunerea ministrului Justitiei de atunci, Rodica Stanoiu. Creat special pentru a combate „marea coruptie“, PNA si-a ratat in mod consecvent misiunea in toti cei trei ani in care Amarie a fost seful acestei institutii.

Numirea sa pe acest post a fost privita cu reticenta de la bun inceput, intrucit CV-ul sau nu este unul tocmai curat. Pe vremea cind era sef al Parchetului din Dorohoi, Amarie a ucis o femeie pe trecerea de pietoni, a fost acuzat de ucidere din culpa, dar scos de sub urmarire penala pe baza unei expertize tehnice a Laboratorului din Ministerul Justitiei.

Astfel, a aparut suspiciunea ca Ioan Amarie este un procuror santajabil, care poate fi controlat. Pe de alta parte, fratele sau era membru al PSD, iar la ultimele alegeri a intrat si in Parlament, pe listele aceluiasi partid.

Criticat din toate partile

Lipsa de eficienta a PNA a fost evidentiata in toate rapoartele de tara ale Comisiei Europene si in evaluarea facuta anul acesta de organizatia Freedom House.

Ministrul Monica Macovei a afirmat in mai multe rinduri ca, dupa ce vor intra in vigoare legile de reforma a Justitiei, va solicita schimbarea conducerii PNA, iar de citeva ori chiar i-a sugerat lui Amarie ca ar fi potrivit sa-si depuna singur demisia.

Lista lui Macovei

Pe lista celor pe care Monica Macovei vrea sa-i revoce din functii se mai regasesc cei doi adjuncti ai lui Amarie, procurorii Horia Miclescu si Gheorghe Suhan, alaturi de sefii celor trei sectii „grele“ ale PNA, Vasile Draghici (combaterea coruptiei), Alexandru Chiciu (combaterea infractiunilor conexe faptelor de coruptie) si Ion Panaitescu (combaterea infractiunilor de coruptie savirsite de

militari). Invocind tot lipsa de eficienta, Monica Macovei cere sa fie demis si seful Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism din Parchetul General, Gheorghe Muscalu, precum si adjuncta acestuia, Gratiana Isac. Lista a fost inaintata la CSM, care isi va da un aviz consultativ, decizia finala apartinind presedintelui Basescu.

Miclescu s-a oprit la Fanel Pavalache

Adrian Horia Miclescu, adjunct al procurorului general al PNA si coordonator al Sectiei de combatere a coruptiei, nu s-a remarcat prin nici un dosar de cercetare a coruptiei la nivel inalt. Miclescu este cel care l-a si arestat pe fostul consilier Fanel Pavalache, dar nu a reusit sa ajunga la cei in slujba carora „lucra“ acesta.

Suhan, procurorul cu cele mai multe gafe

Inainte de Revolutie, Suhan a fost sanctionat pentru neglijenta in serviciu, pentru ca intr-un caz de trecere frauduloasa a frontierei, la reconstituire, cel invinuit a fugit din tara. Ca procuror al PNA, Suhan a fost cel care a dispus arestari in cazul Ciuca si in cazul politistilor din Harghita, acuzati de luare de mita.

In ambele cazuri, masurile au fost revocate de instanta, iar in dosarul Ciuca s-a dispus achitarea. Tot Suhan a mai dispus si trimiterea in judecata a fostului presedinte al Bancii Transilvania, Iosif Pop, care, dupa eliberare, a intentat proces la CEDO.

Vasile Draghici, reclamat de Traian Basescu

Procurorul Vasile Draghici, fostul procuror-sef al Sectiei de combatere a infractiunilor conexe, este procurorul caruia actualul presedinte al tarii i-a facut plingere pentru abuz in serviciu. Draghici s-a ocupat, alaturi de un alt procuror din Constanta, de dosarul „Flota“.

Chiciu, acuzat ca a fabricat un dosar

Alexandru Chiciu, procurorul-sef al Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie din PNA, a aparut recent intr-un scandal legat de posibila fabricare, impreuna cu Ioan Amarie, a unui dosar penal, pe numele lui Traian Basescu.

Tot de numele lui Chiciu se leaga si cazul Armaghedon II, cind au fost retinuti cei banuiti ca ar fi publicat pe Internet un material critic fata de averea fostului premier Adrian Nastase.

Muscalu a divulgat identitatea unui martor protejat

Procurorul-sef al DIICOT, Gheorghe Muscalu, este cunoscut pentru faptul ca a reusit sa divulge numele unui martor protejat din cazul „Tiriac jr“. Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a fost cea care a cerut cercetarea lui Muscalu atit pentru acest aspect, cit si pentru faptul ca a selectat tendentios probele in acest dosar si ca a schimbat declaratii in acelasi dosar. •

Narcis Iordache, Cristina Hurdubaia