De la 1 ianuarie, posesorii de masini de capacitate mare, dar si cei ai unor case cu o suprafata peste medie ar putea plati impozite de zeci de ori mai mari decat cele pe care le platesc acum. Potrivit unui proiect ce se afla in lucru la Ministerul Finantelor, aceasta este una dintre modificarile ce urmeaza a fi aduse Codului Fiscal.

In acest moment, se discuta mai multe variante de majorare a impozitelor anuale pe care le platesc posesorii de automobile si proprietarii de locuinte. Impozite mult mai mari ar urma sa plateasca proprietarii masinilor de peste 2.000 sau 2.500 cmc.

Pentru acestia, Finantele pregatesc impozite care ar putea ajunge la 10-15 milioane de lei pe an, in conditiile in care in prezent cele mai mari impozite auto percepute abia depasesc 1 milion de lei. Acum, impozitul auto se calculeaza in functie de capacitatea cilindrica a automobilului.

Fiecare 500 cmc ai unui automobil cu capacitatea cilindrica de pana la 2.000 cmc se inmulteste cu 58.000 lei, astfel incat pentru o Dacie impozitul anual nu depaseste 300.000 lei. In cazul automobilelor care depasesc capacitatea de 2.000 cmc, fiecare 500 cmc se inmulteste cu 72.

000 de lei, chiar si pentru automobilele de lux impozitul anual ajungand in jur de 1 milion de lei.

“Nu se poate ca la un Hummer sa se plateasca un impozit de tot rasul, iar avand in vedere numarul mare de masini de lux care circula pe soselele din Romania, majorarea impozitelor va aduce sume importante la buget”, au argumentat surse din Ministerul Finantelor.

De asemenea, in cazul locuintelor, posesorii de vile vor avea de platit un impozit care va creste “drastic”, spun sursele citate. La categoria “case de lux” vor intra cladirile cu o suprafata de peste 200-250 mp, ceea ce depaseste cu mult suprafata medie locuibila a majoritatii romanilor.

In acest moment, impozitul pe cladiri difera destul de mult, in functie de zona in care se afla, de mediul rural sau urban, de tipul de constructie si de suprafata desfasurata a cladirii.

“Nu este normal ca sa se plateasca acelasi impozit pe mp de posesorul unui apartament de 50 mp, dar si de cel al unei vile de 500 mp” este, de data aceasta, argumentul Finantelor.

Astfel, in cazul unui apartament de dimensiuni medii, impozitul anual este putin peste 1 milion de lei, dar nu depaseste 2-3 milioane de lei nici in cazul caselor cu etaj.

De asemenea, cei care au mai multe case platesc un impozit majorat in functie de numarul acestora, respectiv 15% mai mult pentru a doua casa, 50% pentru a treia, 75% pentru a patra si 100% pentru a cincea casa.

Sursele citate sustin ca filosofia acestei schimbari este ca “daca ai avere, sa platesti, iar impozitul pe avere trebuie sa fie mare”.

De altfel, “la cei care au bani, nici nu se simte o crestere de 10-25 ori a acestor impozite”, au conchis sursele din Finante.