CSM a luat in discutie, miercuri 3 august, schimbarile la varf in justitie, propuse de ministrul Monica Macovei.

Consiliul a avizat favorabil destituirea a 5 procurori sefi. Trei dintre acestia sunt de la PNA: Adrian Horia Miclescu, procuror general adjunct; Ion Panaitescu, procuror sef al Sectiei de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari si Vasile Draghici, procuror sef al Sectiei de combatere a coruptiei.

Urmeaza apoi doi procurori de la Directia de Combatere a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (DIICOT): Gheorghe Muscalu, procuror sef si adjunctul sau, Gratiana Isac.

Toata aceasta lista se adauga celei de ieri pe care figureaza 3 procurori din PNA care si-au parasit functiile de buna voie. De la 1 august, procurorul general al institutiei, Ioan Amarie si procurorul general adjunct Gheorghe Suhan au cerut sa fie pensionati.

CSM a luat act, miercuri, 3 august, si de cererea de demisie a lui Alexandru Florin Chiciu, procuror sef al Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie din cadrul PNA, care isi daduse demisia de acum 2 saptamani din motive medicale.

Avizul CSM e consultativ, iar decizia apartine presedintelui Traian Basescu.

Ministrul justitiei si-a motivat cerea prin faptul ca in peste 92 % din cazurile aflate pe masa procurorilor anticoruptie acestia au dispus neinceperea urmaririi penale. In plus, Monica Macovei constata ca procurorii nu au adus specialisti in domeniile in care se ocupa, astfel incat numeroase dosare mai vechi de 6 luni de la sesizare au ramas nesolutionate.