Cativa oameni de afaceri au raspuns intrebarii adresate in comun de Dilema veche si EurActiv.ro: leu, euro, dolar? Articol din suplimentul Ce se intampla cu economia romaneasca?.

1. Cum apreciati evolutia euro/dolar/leu nou? Pe care dintre aceste monede ati paria, dat fiind contextul intern (denominarea, tinta de inflatie, mai nou) si international (criza Constitutiei in UE, scaderea de incredere in zona euro)?

2. Cum vor afecta aceste evolutii mediul de afaceri si ce poate face mediul de afaceri pentru a controla riscul?

Sergiu Puianu, directorul vinzari produse de trezorerie pentru Europa de sud-est, HVB Bank Romania:

Evolutia leului trebuie apreciata in contextul integrarii Romaniei in UE si, deci, in contextul liberalizarii totale a cursului de schimb.

Din aceasta perspectiva, leul va fi tot mai expus socurilor internationale si miscarilor de fonduri speculative.

Tendinte ce s-au manifestat deja la finalul anului 2004 si inceputul lui 2005, cand, in pofida restrictiilor existente, importante sume speculative au intrat in Romania Astfel, piata valutara romaneasca a inregistrat un maximum al nivelului volatilitatii , iar acest soc a fost resimtit in primul rand de exportatorii care au constatat cum marjele de profit sunt semnificativ erodate de evolutia

nefavorabila a cursului.

Masurile Bancii Nationale de a reduce agresiv dobanzile pe piata monetara, de a lasa un surplus de lichiditate pe piata monetara si de a sustine cursul prin intreventii repetate, au readus stabilitatea cursului EUR/ROL. Insa, un aspect care nu trebuie niciodata pierdut din vedere este ca aceasta stabilitate nu va fi definitiva. Este doar una temporara.

Tendinta leului este de a continua sa se aprecieze in pofida nivelului scazut de dobanda. In conditiile actuale, nu se mai pune accentul pe diferentialul de dobanda (nu mai este considerat un "carry trade"), ci se urmareste nivelul actual al leului, care este considerat ca fiind subevaluat(iar euro - supraevaluat).

Mai mult, aprecierea dolarului cu peste 10 %, de la inceputul anului, cresterea pretului petrolului la maxime istorice si politica monetara expansionista au efecte inflationiste.

In conditiile in care obiectivele de inflatie pe 2005 si 2006 sunt susceptibile de a fi compromise, anticipam o apreciere a leului fata de euro pana la un nivel de 3,5 si o crestere a dobanzii de intreventie la un nivel de 10%, pana la sfarsitul anului.

In ceea ce priveste mediul de afaceri, este foarte important ca fiecare sa realizeze ca, in conditiile in care leul va fi liberalizat, derularea activitatilor curente mizind pe "obligativitatea" Bancii Nationale de a interveni pentru a sustine cursul valutar este extrem de periculoasa.

Iar riscurile implicate de aceasta evolutie pot fi gestionate eficient doar prin utilizarea instrumentelor financiare oferite de banci.

Cristian Pirvan, director executiv Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR):

Cursul de schimb pentru 2005 va stationa probabil pina in oct 2005, cind vor trebui date oficial niste raspunsuri:

- cind intra Romania in UE; 2007 sau 2008 -...2013?

- in aceste noi conditii, mai este util memorandumul cu

FMI si deficitul de 0,5% in 2005 si cine stie cit in 2006...?

- daca nu este stimulata productia interna, cum va fi

finantat deficitul de cont curent in crestere, investitiile

straine fiind de asteptat ca vor fi in scadere?

- ce evolutie va mai fi impusa pretului utilitatilor, in

conditiile in care acestea influenteaza direct inflatia?

Cursul de schimb oficial leu/euro este de cca 3,6 lei noi,

bugetul 2005 a fost rectificat de MF la 3,75 (BNR a declarat

ca nu a fost consultata).

Oamenii de afaceri se pot proteja doar partial si cu costuri

care trebuie atent evaluate: metodele de protejare trebuie

propuse de specialisti, pe care 99% din firme nu-i au;

daca angajazeaza consultanta, costa si...mult! Deci, trebuie

vazut cit dai pe mere... Cea mai buna protectie o reprezinta

cresterea livrarilor in lei pe piata interna.

Alexandru Dobrescu, director general KLM Romania:

Nu sint un expert. De altfel, judecind dupa "performanta" companiilor aeriene, cred ca managerii din industria nostra ar trebui sa fie rezervati in a emite pareri care tin de domeniul economic-financiar.

Si totusi, in opinia mea, schimbarile mentionate mai jos, inclusiv cele de

natura politica, nu au un impact vizibil in economia Romaniei, si este foarte putin probabil ca acest lucru sa se modifice in perioada imediat urmatoare.

Economistii americani spun: "tot ce se intimpla are un scop". Am incredere in viziunea lor si pentru acest motiv voi continua sa pariez pe "US dollar".

Detalii in suplimentul "Ce se intampla cu economia romaneasca?"/ 29 iulie 2005, realizat de Dilema veche si EurActiv.ro, in colaborare cu HVB Bank Romania.