Trei noi competitii test si trei noi competitii provinciale internationale au fost lansate joi intr-o initiativa fara precedent a IRB (International Rugby Board - Federatia Internationala de Rugby).

Planul, intins pe 3 ani, se va focusa pe dezvoltarea jucatorilor in natiunile "Diviziei B" a rugby-ului mondial: Fiji, Samoa, Tonga, Canada, Japonia, Romania si SUA.

"Aceasta este o zi istorica - o investitie fara precedent in rugby" a spus presedintele IRB, Syd Millar, la o conferinta de presa in Cape Town, in urma unei intalniri a Comitetului Executiv.

Noile turnee internationale combina echipele mai sus mentionate cu echipele secunde (reprezentativele A) ale celor 10 cele mai bune tari in rugby.

"Avem un singur tel si anume sa facem rugby-ul mai competitiv" a spus directorul executiv al IRB, Mike Miller. "Vrem sa fim siguri ca din ce in ce mai multe tari pot spera la castigarea Cupei Mondiale".

"De asemenea, vrem sa ne asiguram ca principalele natiuni rugby-istice stau in forma si este o competitie reala in Top 10, aceastea generand bani care ne vor ajuta pe noi sa investim in urmatoarele 7 echipe".

IRB planuieste un "Pacific Six Nations" in care "Australia A" si "Junior All Blacks" vor juca impotriva Japoniei, Tonga, Samoa si Fiji.

Deja existenta Churchill Cup va fi intarita cu Canada, SUA, "Argentina A", "Anglia A" si alte echipe secunde din diviziile britanice, Franta si Italia.

Un al treilea turneu va cuprinde Romania impotriva "Africa de Sud A" si echipe secunde din diviziile britanice, Franta si Italia.

Turneele provinciale sunt: Pacific League (doue echipe reprezentative din Fiji, Samoa, Tonga); North America 6 (trei echipe reprezentative din Canada si SUA); South America 8 (6 reprezentative regionale din Argentina si o echipa din Chile si Uruguay).

O reprezentativa a Romaniei va fi inclusa in competitia cluburilor, European Challenge Cup.

Ca parte din investitie, echipele de top ( din Turneul celor 6 natiuni, Turneul celor 3 natiuni si Argentina) vor primi investitii anuale de $445,000/an pentru performantele legate de marea performanta.

Totusi, cea mai mare parte a banilor vor merge catre echipele secunde: Samoa, Romania, Canada si SUA vor primi fiecare cate $2,7 milioane in trei ani; Tonga va primi $1,48 milioane, Fiji $1,4 milioane si Japonia $930,000.

Mare parte din investitii vor fi cheltuite pe aducerea de antrenori si manageri de top pentru a organiza o infrastructura in regiunile vizate.

"Samoa, cu un pic de efort poate recupera foarte repede, la fel si Canada si Romania" a spus Syd Millar. "Ele ar putea inregistra o crestere importanta pe termen scurt, dar rezultatul final se va vedea pana in 2011".

Noile competitii sint planificate a incepe in 2006, desi stabilirea infrastructurii ar putea intarzia unele competitii pana in 2007" a spus Millar.

Toate aceste investitii sint aditionale sumei de $21 milioane pe care anual IRB o distribuie intre cei 116 membri.