Cei trei ziaristi romani, Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, tinuti ostatici in Irak, au fost victimele unei rapiri comandate de o banda de escroci, urmand ca acestia sa imparta cu rapitorii, banii obtinuti din eliberarea jurnalistilor, sustine editia electronica de joi a revistei Le Nouvel Observateur.

Publicatia incearca sa scoata la iveala mai multe aspecte referitoare la rapirea si apoi eliberarea ziaristilor romani si a lui Florence Aubenas.

In articol se face referire si la numele sefului rapitorilor - Khaled Al-Akydyi. Sub titlul "Florence Aubenas, secretele unei eliberari", este dezvaluit motivul pentru care a fost batut Ovidiu Ohanesian: acesta nu a reusit sa pronunte in araba numarul sau de identificare - 99;

Potrivit revistei citate, Florence Aubenas a refuzat sa confirme ca ar fi fost detinuta in acelasi loc cu romanii, deoarece negocierile nu fusesera incheiate, iar rapitorii amenintau ca vor ucide ostaticii ramasi in detentie.

In articol se mai precizeaza ca Marie-Jeanne si Mohamed Munaf au incercat sa ii convinga pe rapitori ca sunt casatoriti, pentru a evita orice tentativa de viol asupra romancei.

Seful rapitorilor - prezentat de revista drept Khaled Al-Akydyi -Samarai - a acceptat sa organizeze si rapirea romanilor, pentru care a prevazut insa un alt scenariu.

Operatiunea i-a fost propusa de Abdel Jabar Al-Slimani, supranumit Hadji, care a fost pe 11 aprilie si apoi interogat de procurorii romani.

Conform unui extras din procesul-verbal de interogatoriu, publicat de Nouvel Observateur, Al-Slimani a recunoscut ca "i s-a cerut sa ii rapeasca pe ziaristi".