Celebrul cantaret al anilor dintre cele doua razboaie mondiale Jean Moscopol este pe cale de a deveni un erou de film. Regizorul Stefan Gladin de la Televiziunea Romana si-a propus sa rescrie pe pelicula biografia unuia dintre cei mai vestiti cantautori avant la lettre.

Cum s-a nascut aceasta idee care va readuce pe micul ecran nu doar o spectaculoasa biografie, dar si parfumul anilor cand in Micul Paris ne fredona "Zaraza" sau "Iti mai aduci aminte, doamna?" este o intrebare la care ne raspunde regizorul Stefan Gladin.

"Anul trecut, am ascultat pentru prima oara, la indemnul sotiei mele, care lucreaza la Radio, o caseta audio inregistrata la New York in care cantaretul Jean Moscopol isi batea joc de toti potentialii comunisti. Inregistrarea cantecelor anticomuniste a fost organizata in SUA, de catre Aristide Buhoiu.

M-am gandit ca suflarea romaneasca din toate generatiile are dreptul sa cunoasca viata si opera acestui pe nedrept "uitat" cantaret si disident (de pe vremea cand cuvantul nu apartinea limbii romane).

Si, cum este rar faptul ca un cantaret de restaurant cu slagare celebre sa aiba si o constiinta politica, m-a impresionat faptul ca Jean Moscopol a fost poate primul si ultimul din breasla lui care a protestat vehement fata de rusificarea tarii.

Din pacate, in munca de documentare am ajuns la concluzia ca nici Biblioteca Centrala de Stat, nici fonovideoteca Uniunii Compozitorilor, nici Biblioteca Academiei nu au date despre "eroul" meu.

Abia in arhivele Radioului am gasit, printre programele anilor '30-'40, fotografia acestui autentic star. Era un barbat foarte frumos, cu o privire languroasa, patrunzatoare, cam ca toti barbatii frumosi din epoca.

Am realizat ca lipsa de informatii nu este intamplatoare, ci se datoreaza, este consecinta atitudinii lui Jean Moscopol fata de regimul comunist care se instaurase in Romania. Din acest motiv el a si emigrat in America, in anii '45-'46.

Bonzii sistemului comunist au dorit sa-l stearga din constiinta nationala. N-au reusit! Am hotarat ca "misteriosul Moscopol" este un personaj carismatic, ce merita a fi readus in actualitate macar pentru faptul ca prin cantecele sale i-a indemnat pe romani, inca din primii ani de comunism, sa nu-si piarda speranta.

Ritmurile cantecelor lui Moscopol anunta perioada obsedantului deceniu '50-'60, cand nici un roman inca nu stia ce va fi, care-i era viitorul si cand floarea intelectualitatii se afla in temnite si aiurea, pur si simplu.

Datorez mult doamnei Irina Radu, conducerii noi a Televiziunii Romane, doamnei Eliza Stan pentru faptul ca acest proiect se afla acum in prag de finalizare.

Pe urmele lui Jean Moscopol in celebrul oras Braila, ce simboliza toleranta si intelegerea romaneasca fata de toate (si intre toate) etniile, am avut un Cicerone de exceptie, pe marele brailean Johnny Raducanu.

Alti martori ai vietii si operei lui Moscopol au fost textierul Eugen Rotaru, actorul Ion Lucian, istoricul Neagu Djuvara. Pot mentiona ca solistul Gica Petrescu nu a dorit sa vorbeasca despre Moscopol.

"Complice" la film il am pe operatorul Lucian Olteanu si speram ca in toamna sa vedem impreuna filmul despre Jean Moscopol".

Proiectul regizorului Stefan Gladin, care anul trecut a filmat o serie (din pacate, prea scurta) de love story-uri din inalta protipendada comunista, ramane un proiect ambitios, care ar putea incita si la alte viitoare filme despre, de pilda, Cristian Vasile sau Ionel Fernic, ambii cu biografii spectaculoase si pline de miez.