Intr-un discurs tinut la Grapevine, in Texas, in fata unui auditoriu format din experti in terorism si consilieri ai Casei Albe, presedintele George W. Bush a folosit de nu mai putin de cinci ori sintagma "War on Terror" (Razboi impotriva terorismului).

Discursul lui Bush vine pe fondul unei noi saptamani sangeroase in Irak, 24 de soldati americani pierzandu-si viata pana acum.

Bush nu s-a referit nici macar o data la "lupta globala impotriva extremismului violent", sintagma folosita in ultima perioada de Donald Rumsfeld si de alti oficiali de la Pentagon.

Sintagma a fost adoptata dupa indelungi discutii in randul factorilor de decizie de la Pentagon si ea trebuia sa clarifice modul in care SUA vede razboiul global impotriva terorismului.

In ultimele iesiri in public, oficialii de la Pentagon au evitat sa foloseasca termenul "razboi" pentru a descrie prezenta SUA in diferite zone ale lumii.

Intr-un interviu recent, Stephen J. Hadley, unul dintre consilierii lui Bush in probleme de securitate a spus ca SUA se confrunta "cu mult mai mult decat un razboi militar impotriva terorismului".

Bush insa le-a transmis consilierilor sai ca nu este de acord cu noua terminologie, ce reprezinta prima schimbare de ton de la atacurile teroriste de la 11 septembrie.

Presedintele american a tinut insa sa-si impuna punctul de vedere si a fost foarte raspicat: "Suntem in razboi cu un dusman care ne-a atacat pe 11 septembrie 2001", a spus el. "Suntem in razboi cu un dusman care din acea zi a continuat sa ucida".

Bush a mai spus in discursul de ieri ca Washingtonul nu ia in calcul o eventuala retragere din Irak inainte de termen, adaugand ca SUA isi vor duce pana la capat obligatiile asumate in fata poporului irakian.