Monica Macovei a dat afara toata conducerea Anticoruptiei, vreo 10 procurori – mie cam cat o sa-mi intre in buzunar la afacerea asta? Oricat ar parea de stranie, o astfel de intrebare poate sa pluteasca, deasupra sau sub nivelul constientului, in mintea unui simplu cetatean.

De vreo 10 ani incoace, Coruptia are o imagine mediatica uriasa, fiind prezentata cu obstinatie ca pecinginea nr. 1 care roade Romania.

Din cauza Coruptiei lefurile sunt mici, preturile cresc intruna, Coruptia e cea care doboara batrani aflati la coada la medicamente, inmulteste somerii, declarati sau nu, umfla economia neagra, iar Cultura, Sanatatea si Educatia n-au bani tot din cauza Coruptiei.

Numai Coruptia ne impiedica „sa traim bine”, asa cum ne indemna si ne povatuia presedintele nostru.

Prin urmare, daca numita Coruptia e pleznita peste bot si imputinata, e firesc ca unii cetateni sa creada ca asta se va reflecta imediat in bugetul propriu. Si guvernantii, cu gandul mai mult la anticipate decat la guvernare, nu fac decat sa le intareasca aceasta iluzie.

Ca Parchetul National Anticoruptie n-a prins decat cativa crapi fitofagi, nu si rechini, e limpede pentru toata lumea. Nu cred sa strice cineva vreun oftat pentru Ioan Amarie et comp.

Sa dea Dumnezeu ca procuroritele pe care vrea sa le puna in loc Monica Macovei sa fulgere peste Romania ca vulturul-de-mare cu rechinu-n gheare. Marea Coruptie e chiar mare si revoltatoare.

Dar din spatele ei, dupa ce va fi fost data de-a berbeleacul de catre escadrila de vulturite a d-nei Macovei, s-ar putea sa rasara o pereche de dihanii cel putin la fel de pocite: Incompetenta si Populismul. Din pricina lor, chiar presupunand Coruptia rezolvata, economia romaneasca nu va merge sensibil mai bine.

Iata cum arata Incompetenta, cu accente de prostie pura: mii de romani care, in marea lor majoritate, muncesc in strainatate, au fost deposedati la gramada de pasapoarte de catre autoritatile romane, pentru depasirea timpului de sedere in tara respectiva. In aceste conditii, oamenii prefera sa nu se mai intoarca in Romania, fortand cu orice pret ramanerea in strainatate.

Nu sunt hoti, nu sunt curve, nu sunt traficanti de droguri, iar carne vie au doar in palme: au spalat closete, au dat la lopata, s-au cocosat la cules de rosii sau capsuni. In loc sa fie someri in Romania, au muncit afara si au adus valuta in tara.

De ani de zile, ei sunt principala contragreutate naturala la incompetenta si impotenta guvernelor in a aseza economia intr-un cadru sanatos si stabil.

Carevasazica, daca PNA nu reuseste sa prinda niscai pradatori mari, spre compensare, politia pocnita de zel a lui Blaga le da la cap acestor amarasteni. Ca sa-i tina la sanul patriei, unde, la disperare, sa dea si ei in cap altora, la propriu, pentru o bucata de paine.

Si iata si o mostra de populism al actualei guvernari „de dreapta” care il face fericit pe Ion Iliescu: Ministerul de Finante trudeste la un proiect prin care cei ce au case de peste 200-250 mp vor plati un impozit majorat de zeci de ori.

Multi dintre romanii care muncesc in Vest, in special de la sate, si pe care ii beleste acum Ministerul de Interne, viseaza sa-si ridice pe pamantul natal, din banii castigati, o casa mare cu etaj, pe care de multe ori nici n-o locuiesc in totalitate, dar asa se simt ei bine.

Constructia unei astfel de case inseamna consum de materiale si servicii autohtone, creare de locuri de munca, miscare economica romaneasca. Dar cum mai e ea posibila cand, daca scapa de Interne, investitorul roman din strainatate in Romania este jupuit imediat de Finante?

Ca sunt hoti si escroci care si-au facut vile? Pai, in astia nu se da cu impozitul, lovindu-se si oamenii cinstiti, e treaba Politiei si Procuraturii sa-i umfle individual, nu a Fiscului.

Finantele mai vor sa puna un bir „drastic” si pe masinile de peste 2000-2500 cmc, sperand sa se umple astfel de bani. Asta in loc sa creeze un mediu propice pentru uzine straine de prestigiu care sa produca astfel de masini in Romania – cumpararea unui gip facut cu mana de lucru romaneasca devine, dintr-un gest imoral, un act patriotic.

Sunt doar cateva exemple, acumulate in cascada in ultimele zile, dupa luni intregi in care autoritatile au luat masuri ezitante, s-au contrazis intre ele, au reusit sa tina departe investitorii straini si sa-i scoata din sarite pe cei romani.

Prin urmare, urez succes Parchetului National Anticoruptie si astept infiintarea Parchetului Rational Antiprostie.