Editia Diviziei A la fotbal care debuteaza astazi promite sa fie cea mai interesanta din ultimii ani. Ridicarea unor echipe noi, dar si modificarile survenite la cluburile mari, anunta o competitie acerba, chiar daca la finalul acestui sezon vor retrograda doar doua formatii.

In noul campionat, numarul echipelor cu ambitii a crescut simtitor, bugetele reprezentand un reper important in evaluarea intentiilor in noul sezon.

Lider al bogatilor a devenit Poli Timisoara. Suma anuntata de banateni reprezinta plafonul minim, existand posibilitatea sa fie suplimentata. Bravada lui Cristi Borcea, care s-a laudat cu un buget de 10 milioane de euro la Dinamo, n-are legatura cu realitatea.

Nicolae Badea, presedintele Consiliului de Administratie, a pus lucrurile la punct, declarand cotidianului nostru ca „astea-s povesti. Bugetul nu-i cozonac, sa creasca peste noapte. Avem 3,5 milioane de euro”.

Gruparea campioana urmeaza modelul lui Gigi Becali. Cum latifundiarul n-are habar ce inseamna contabilitate, Steaua ramane in epoca de piatra a finantelor. Bugetul „militarilor” e volatil, platile se fac cu sacosa. Problemele financiare ale latifundiarului se reflecta si la echipa, sumele investite fiind tot mai mici.

O surpriza e furnizata de FC National. Milioanele incasate din transferuri i-au propulsat pe „bancari” spre fruntea ierarhiei. Dintre echipele „mici”, CFR Cluj si Poli Iasi au punga cea mai larga. Ambitii nutreste si Farul, chiar daca bugetul o plaseaza in subsol.

Codase sunt FCM Bacau, Gloria Bistrita si Jiul Petrosani.

Locul Echipa Buget/(mil. euro)

1. Poli Timisoara 3,7

2-3. Dinamo 3,5

2-3. Rapid 3,5

4. Steaua 3,3*

5. FC National 3

6. CFR Cluj 2,5

7. Otelul 2,4

8-9. Poli Iasi 2

8-9. FC Vaslui 2

10-11. FC Arges 1,6

10-11. Pandurii Tg. Jiu 1,6

12-13. Farul 1,5

12-13. Sportul 1,5

14. Gloria 1,2

15. FCM Bacau 1,12

16. Jiul 1

Nota: Suma publicata la Steaua este aproximativa, conducerea din Ghencea fiind singura din Divizia A care refuza sa-si comunice bugetul pentru sezonul viitor.