Seful PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu, a fost, in aceasta vara, cel mai criticat personaj politic din Romania. A incasat lovituri din toate partile, dar mai ales de acolo de unde se astepta mai putin: din partea propriului partid.

Conform unui raport intocmit pe baza monitorizarii a 13 publicatii de top, in perioada 15 - 31 iulie, Tariceanu a totalizat cele mai multe aparitii negative (155) dintre toti cei 62 de politicieni urmariti de realizatorii cercetarii - Asociatia pentru Transparenta si Libertate de Expresie (ATLE).

In cele 600 de aparitii avute in presa scrisa in perioada amintita, premierul-presedinte de partid nu a inregistrat nici o mentiune cu caracter pozitiv.

Iar pentru jumatate din stirile negative aparute in ziare la adresa lui, seful PNL trebuie sa "multumeasca" chiar colegilor sai liberali (grafic 1). Pentru consolarea celui lovit, amintim ca si presedintele PSD, Mircea Geoana, a avut aceeasi soarta, fiind sapat in presa tocmai de tovarasii din partid.

Studiul ATLE difuzat ieri contine si alte amanunte interesante. Unul ar fi ca ministrii activi, vizibili, reprezinta o minoritate in Guvernul Tariceanu. Altul, ca liberalii se devoreaza intre ei.

In agitata perioada marcata de criza inundatiilor si de vuietul anticipatelor, ATLE a monitorizat publicatiile Adevarul, Atac, Cotidianul, Curierul National, Evenimentul Zilei, Gardianul, Gandul, Libertatea, Jurnalul National, Romania Libera, Realitatea Romaneasca, ZIUA, Ziarul, cautand articole referitoare la actiunile actorilor politici.

Pentru fiecare partid au fost monitorizati, in afara membrilor Guvernului si a presedintilor de partid, liderii grupurilor parlamentare de la Camera si Senat, precum si personalitatile politice considerate reprezentative pentru respectivele formatiuni. In total, 62 de politicieni.

Realizatorii studiului au remarcat ca presa a acordat o atentie semnificativa activitatii Guvernului, monitorizarea inregistrand un numar de 1594 de referinte cu privire la membrii Executivului. Din total, ponderea articolelor negative a fost de 14%, a celor neutre 85%, respectiv 1% pozitive.

Un premier vizibil

Recordul aparitiilor l-a inregistrat premierul Calin Popescu Tariceanu, cu un scor de 461 de inregistrari, urmat de Mona Musca, Gheorghe Flutur, Vasile Blaga, Ionut Popescu si Monica Macovei. La polul opus se situeaza seful Cancelariei, Aleodor Francu si ministrul Iuliu Winkler.

Pentru acestia, spun autorii raportului, comunicarea cu presa nu pare a reprezenta o dimensiune importanta a activitatii ministeriale. "Insumand aparitiile sale in dubla calitate (prim-ministru si presedinte PNL) Tariceanu a inregistrat 600 de aparitii, din care 155 sunt negative (25% din total).

Este interesant ca Tariceanu nu a inregistrat nici o mentiune cu caracter pozitiv", se arata in raport.

PNL - 50%, PD - 30%

Studiul ATLE mentioneaza ca din analiza informatiilor referitoare la membrii Guvernului rezulta ca ministrii liberali au o mult mai buna vizibilitate in presa scrisa decat cei ai PD: demnitarii PNL insumeaza un numar de 551 inregistrari fata de doar 312 ale PD.

In procente absolute, PNL detine peste 50% din totalul stirilor referitoare la membrii Guvernului fata de 30% ale PD, respectiv 12% pentru PC. Conservatorii au un scor destul de bun avand in vedere ca sunt prezenti in Guvern doar cu doi ministri. Desi are in Cabinet patru ministri, UDMR are cel mai mic numar de inregistrari (60, adica 6% din totalul stirilor).

Trio formidabil

"PNL a avut un trio de forta in perioada monitorizata (Musca, Flutur si Popescu)", in timp ce PD a fost vizibil doar prin intermediul ministrilor Vasile Blaga si Gh. Dobre, noteaza ATLE.

Agentia incadreaza restul ministrilor printre "piticii Guvernului Tariceanu", aratand, de pilda, ca responsabilul cu Integrarea, Ene Dinga, inregistreaza 25 de mentiuni, insa cea mai mare parte a acestora sunt in legatura cu posibilitatea de a fi remaniat.

Despre criza liberalilor

Potrivit capitolului referitor la partide, liderii PNL au fost cei mai vizibili actori politici ai perioadei monitorizate, insa aceasta "in contextul crizelor succesive legate de anuntarea si revenirea deciziei de demisie a premierului Tariceanu, demisiei Monei Musca, incercarii de come-back a consilierului prezidential Theodor Stolojan".

ATLE apreciaza ca PNL poate fi caracterizat drept un partid cu un potential conflictual intern mare, avand in vedere numarul mare de acuze reciproce dintre liderii (formali si informali) acestui partid.

Trei patrimi din informatiile negative cu privire la liderii PNL sunt contabilizate de Calin Popescu Tariceanu.

Agentia sustine ca aceste cifre dau o imagine relevanta despre criza interna pe care principalul partid de guvernamant o traverseaza, in pofida semnalelor de stabilitate pe care conducerea PNL a cautat sa le transmita prin organizarea unor evenimente precum intalnirea cu liderii organizatiilor din judete, sedinte ale structurilor de conducere, solicitarea votului de incredere de catre

presedintele partidului.

"Se poate spune ca Tariceanu tinde a pierde batalia de imagine pe fondul numeroaselor scandaluri interne", mai noteaza ATLE.

Raportul arata ca, in perioada amintita, PNL a fost cel mai "criticat" partid; PD a criticat PNL aproape in aceeasi masura ca si PSD, insa numarul de critici venite din chiar interiorul PNL (52% din totalul negativelor) depaseste suma acuzelor dinspre cele doua partide mentionate.

"Acest lucru spune foarte multe si despre potentialul de "intimidare" al PNL la adresa lui insusi", adauga autorii studiului.

Geoana, sabotat de ai lui

Referindu-se la prezenta PD in ziare, ATLE constata ca principalul purtator de mesaj al acestui partid ramane Emil Boc, aparitiile celorlalti lideri fiind "sporadice si incongruente ca profunzime".

La PSD, Agentia descopera, prin prisma stirilor aparute, ca cel mai vizibil lider al partidului - presedintele Geoana (118 inregistrari) - este atacat cel mai adesea din interiorul propriei formatiuni.

In privinta vizibilitatii, Adrian Nastase se situeaza in imediata apropiere a lui Mircea Geoana. "La adresa lui Nastase se constata inca un puternic poll negativ de presa, aproximativ 40% din totalul mentiunilor negative despre liderii PSD monitorizati sunt cu trimitere la fostul prim-ministru", spune Agentia.

Ea remarca absenta mediatica a unor lideri importanti ai PSD, extrem de vizibili nu cu mult timp in urma (Dan Ioan Popescu, Miron Mitrea, Victor Ponta).

La UDMR, Marko Bela si Georgy Frunda raman, in continuare, principalii vectori de mesaj pentru Uniune, aparitiile celor doi insumand peste 75% din totalul informatiei referitoare la UDMR.

Monopolul referirilor la Partidul Conservator il detin liderul Dan Voiculescu si purtatorul de cuvant Bogdan Ciuca. PRM este reprezentat in presa mai ales prin vicepresedintele Lucian Bolcas.